fbpx

Koje su osobine nadarene dece?

Svaki roditelj želi ono što je najbolje za njegovo dete i jako je ponosan kada je njegovo dete uspešno u nečemu što radi. Upravo zato se smatra da je roditeljima darovite dece posebno lako u životu i da bi trebali biti srećni, ponosni i posebno zadovoljni što su “dobili” takvo dete, koje s lakoćom radi većinu aktivnosti.

 

 

Darovitošću se smatra ne samo visoke kognitivne sposobnosti, nego kombinacija nekoliko stvari – visoke kognitivne sposobnosti, kreativnost i crte ličnosti, odnosno motivacija za uspehom.

Senzibilnost

Jedna od glavnih karakteristika darovite dece je osetljivost  u svim područjima koje možete zamisliti:

1. Emocionalna – jako su osetljivi, potrebna im je puna pažnja i mogu imati burne reakcije. Uz to što su emocionalno osetljivi, dodajte i emocionalnu nezrelost, koja je veća što je dete kognitivno naprednije. Ako tome dodate i emocionalnu osjetljivost, dobijate dete koje lako i burno reaguje, s čestim problemima emocionalne samoregulacije, što ih onda još više frustrira, jer vole da imaju kontrolu nad svim pa tako i nad samim sobom.

2. Senzorna – darovita deca su često, iako ne uvek, senzorno osetljiva. Naime, neki roditelji se žale da su morali da iseku etikete sa svih majica, da im deca ne podnose kada zaprljaju ruke, da im je muka u vožnji ili da im smetaju glasni zvuci. To su sve razni oblici senzorne hiperosetljivosti i ono što je najvažnije – nije pod svesnim uticajem dece. Dakle, oni zaista percipiraju te nadražaje kao značajno jače nego što zaista jesu, odnosno njihov mozak ih doživljava na taj način. To nije do samih receptora ili organa, nego do načina na koji njihov mozak obrađuje informaciju, odnosno do senzorne integracije. Dakle, to nije zato što su razmažena ili imaju posebne prohteve da bi skrenula pažnju. To je nešto što roditelji moraju prihvatiti i razumeti što je više moguće.

3. Moralna – darovitoj deci izrazito smeta nepravda. Smeta im u tolikoj meri da su spremna reskirati svoju dobrobit, kako bi zadovoljila svoj osećaj pravde. Pravila su tu da se slede, dobro se mora poštovati, slabiji zaštititi, bez obzira na posledice po njih. Koliko god to možda zvučalo lepo sa strane, nije lepo kada dete ugrozi svoju budućnost za nešto što ono smatra da je ispravno. Možda se vama kao odrasloj osobi čini da je to nekakva sitnica ili nebitna stvar, ali njima je to nešto što je zaista važno i obično objašnjenje im neće biti dovoljno da ih razuveri. Zato je važno pokazati razumevanje i podsticati ih da sami razmisle o mogućim alternativama, s kojom neće ugroziti svoju budućnost.

Izvor: Alternativa informacije

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".