fbpx
spot_img

Koncert klavirskog kvarteta „Weissburg“

Koncert klavirskog kvarteta „Weissburg“

Kulturni centar Gornji Milanovac i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu organizuju u četvrtak, 20. novembra u Modernoj galeriji koncert kvarteta „Weissburg“.
Klavirski kvartet čine violinista Nikola Aleksić, violista Nemanja Marjanović, violončelista Vladimir Pavlović i pijanistkinja Jelena Đajić-Levajac.
Na repertoaru priznatih i nagrađivanih muzičkih pedagoga biće odabrana dele velikana klasične muzike.
Početak koncerta je u 20 sati.

kcb
kcb

BIOGRAFIJA

Nikola Aleksić (Beograd) violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina postao je redovan student FMU u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu.
Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi (1993), kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih (1994). Dva puta je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU. Dobitnik je nagrade Zlatni anđeo kao najuspešniji mladi umetnik i nagrade Radio Beograda Muzičar godine 2004. Nastupao je na BEMUS-u. Imao je niz resitala u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a nastupao je i u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Švajcarskoj i SAD-u. Kao solista je nastupao sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom mladih, BKO Majstori gudači, Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom FMU, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, Orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada i Gudačima Svetog Đorđa.
Nikola Aleksić je član klavirskog tria Weissburg sa kojim održava redovnu koncertnu aktivnost.
Snimao je za televiziju i ostvario trajne snimke za Radio Beograd. Zaposlen je kao docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je UMUS-a.

Nemanja Marjanović (Beograd) je počeo da svira violu 1991. u klasi prof. Tatjane Petrović. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mlađenovića, a trenutno je student doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije je završio i u Madridu, na visokoj školi za muziku Kraljica Sofija u klasi renomiranog svetskog violiste Žerara Kosea. U njegovoj klasi je magistrirao kao student generacije i lično je primio diplomu od Njenog Kraljevskog Visočanstva Sofije.
Kao solista je učestvovao na mnogim značajnim domaćim festivalima, kao što su BEMUS, NOMUS, Mokranjčevi dani, OKTOH, Tribina kompozitora, kao i na stranim festivalima Santander i Slamatino. Nastupao je u Austriji, Mađarskoj, Španiji, Rusiji, Italiji, Holandiji, Meksiku i BiH. Dobitnik je prve nagrade na internacionalnom konkursu Petar Konjović.
Nastupao je, kao solista, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, sa ansamblom Stanislav Binički, KO Dušan Skovran čiji je bio petogodišnji član na mestu solo viole, kao i sa orkestrom Kornelije. U Madridu je bio član kvinteta Skarlati, sa kojim je nastupao po Španiji i Italiji i sa kojim je izdao komapkt disk za Sony Classic.
Zaposlen je kao docent na FMU u Beogradu i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, na Katedri za gudačke instrumente, na odseku viola.

Vladimir Pavlović (Beogradu) je završio osnovno muzičko obrazovanje u rodnom gradu. Srednju muzičku školu je završio u Moskvi u klasi prof. G. I. Zubareve, a Akademiju Gnjesin takođe u Moskvi, kod prof. Borisa I. Talalaja. Diplomu Master of Fine Art stekao je 1998. godine. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2003) u klasi prof. Imre Kalmana.
Osvajao je prve nagrade na republičkim saveznim i međunarodnim takmičenjima. Kao solista je nastupao sa KO Pro classica i sa Zemunskim kamernim orkestrom. Niz zapaženih kamernih resitala održao je u saradnji sa pijanistkinjom Ivanom Karajkov širom Srbije i regiona, kao i sa pijanistima: Sonjom Radojković, Milicom Videnović, Dariom Humenjukom, Jelenom Đajić-Levajac, Tijanom Andrejić i drugima.
Aktivnu koncertnu delatnost sa trijom Tok ostvario je na koncertima u Srbiji i Grčkoj (2002, 2003). Član je trija Weissburg od 2003. godine zajedno sa violinistom Nikolom Aleksićem i pijanistkinjom Jelenom Đajić-Levajac, sa kojima je snimao za Radio Beograd i nastupao širom zemlje, kao i na festivalima kamerne muzike u zemlji i inostranstvu.
Aktivan je i kao solista i vođa violončela Zemunskog kamernog orkestra, čiji je član od osnivanja 2004. godine.
Zaposlen je na katedri za kamernu muziku Akademije umetnosti u Novom Sadu u zvanju samostalnog stručnog saradnika i predaje violončelo u zvanju docenta na Univerzitetu Slobomir u Bijeljini.

Jelena Đajić Levajac je sa dvadesetčetiri godine magistrirala u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. Usavršavala se u klasi prof. Marine Volf na Konzervatorijumu Rimski Korsakov i radila sa Aleksandrom Sandlerom u Sankt Peterburgu i Borisom Berlinom u Moskvi. Usavršavanje je nastavila u Berlinu kod prof. Elene Lapitskaje gde je stekla diplomu Visoke škole za umetnost. Dobitnik je treće nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (1993) u Beogradu, bila je učesnik finala 24. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine (1994, Beograd), polufinala Internacionalnog takmičenja F. Buzoni (1995, Bolzano) i Internacionalnih takmičenja R. Šuman (Nemačka) i u Portou. Bila je pobednik takmičenja mladih pijanista EPTA (1997). Ostvarila je preko 100 koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je širom zemlje, kao i na festivalima Barski ljetopis, Kotor art, Herceg fest i Cetinjsko leto. Takođe je koncertirala u Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj, i Republici Srpskoj. Nastupala je kao solista sa orkestrom Beogradske filharmonije i SO Radio-televizije Srbije i KO Skovran. Kao član klavirskog trija Weissburg imala je koncerte u zemlji. Član je klavirskog dua Mezzo sa M. Pavlovićem. Ostvarila je trajne snimke za Radio-televiziju Srbije kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik solo pevača. Zaposlena ja na Katedri za klavir na FMU. Član je UMUS-a. Član je kreativnog tima u projektima Kulturnog centra Beograda, muzičkog programa proslave velikih godišnjica.

Prethodni tekstTRENUTAK TRAJANJA
Sledeći tekstLaku noć
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje