fbpx
spot_img

Kristina Trajković – Trenutno je najaktuelnija glumica sa Kosova i Metohije

Kada je prošle godine proglašena za najboljeg recitatora Srbije na čuvenoj smotri koja u Valjevu traje više od pola veka, Kristina Trajković znala je da će joj se život promeniti. Trenutno je najaktuelnija glumica sa Kosova i Metohije, igra u pozorištu i na filmu. Ali, ona tek planira da postane glumica, ide u peti razred osnovne škole u Lapljem Selu.
*
„Posle tog susreta recitatora Srbije shvatila sam koliku ljubav gajim prema glumi i recitaciji. Više vremena se vežba recitacija, nego predstava. Vežbali smo oko pet meseci, svaki dan. Radila sam sa svojom učiteljicom Marinom Đorđević i eto, isplatilo se“, kaže glumica za Sputnjik.
*
Odmah zatim i recituje pesmu Andrije Miloševića „Luda baba, elegantni vampir Boža i klinja“, sa kojom je pobedila, da znamo o čemu se radi.
Ohrabrena uspehom, Kristina je odlučila da se oproba na audiciji, to je njena prva audicija u životu, primili su je.
*
„To je amatersko pozorište „Janićije Popović“, nije u okviru škole. To je za decu u osnovnim i srednjim školama, deca uglavnom i učestvuju u predstavama, moji vršnjaci i stariji od mene. Vežbali smo dva meseca, trenutno igramo sjajnu predstavu“.
Kristina u svojoj prvoj ulozi, igrala je mačka - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Kristina u svojoj prvoj ulozi, igrala je mačka © Foto : Sputnjiku ustupio Nenad Trajković

Amatersko – pravo pozorište

Kristina objašnjava da se njeno pozorište samo zove amatersko, to je pravo pozorište. Ima sve kao pravo, pa i veliku premijeru koja okupi sve koji vole umetnost.
*
„Predstave spremamo sa profesionalnim glumcima koji rade i kao režiseri. Imala sam već dve predstave, jedna je bila mjuzikl, „Pepeljuga u zemlji čuda“. Radila sam i „Lepoticu i zver“. U prvoj sam igrala mačka, a u drugoj sam princeza. I pevala sam pesmu koja je išla u pozadini, sa baletskom grupom“.
*
Dodaje da joj je gluma trenutno hobi, ali da ima želju da postane glumica kada poraste.
„To me čini veoma srećnom. Osećam se ispunjenom kada sam sa svojim drugarima na predstavama, ali i na probama“.

Glavna glumica u animiranom filma

Gluma je jedna od omiljenih aktivnosti dece i mladih i u Beogradu, mnogo je glumačkih škola. Svi se okupe na audicijama za film, a posebno je velika konkurencija za sinhronizaciju animiranih. Kristina ih je sve ostavila za sobom na audiciji, na kojoj se našla slučajno.
Glavna glumica daje izjavu za medije posle premijere predstave - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Glavna glumica daje izjavu za medije posle premijere predstave © Foto : Sputnjiku ustupio Nenad Trajković
„Išli smo na putovanje, u Subotici smo izvodili predstavu za mlađu decu, a u Beogradu smo snimali film „Bonton u bioskopu“. U MTS dvorani bila je audicija za davanje glasa za film „Ružica i kamena trolica“. Tamo su bili svi moji drugovi, mene i još jednog druga su odabrali. On je bio trol, a ja sam dobila glavnu ulogu, bila sam Ružica“.
*
Glavna glumica dodaje da je jednako ponosna i na kratki film „Bonton u bioskopu“. Upravnik njenog pozorišta je došao na ideju da ga snime.
*
„To je sjajno uputstvo za decu i mlade kako treba da se ponašaju u bioskopu, ali i u pozorištu, jer su mnogi zaboravili kako treba, posebno od kada postoje mobilni telefoni“, kaže i dodaje da je drugi narator u tom filmu Tijana Mitić, njena koleginica sa Kosova i Metohije.
*
Kristina još kaže da obožava Dan svoje škole “Miladin Mitić“ i Dan Svetog Save. To su dani za igrokaze, recitacije i pesmu.

Svira i klavir

Gluma je trenutno njena najveća inspiracija, iako i svira, klavir, ide i u treći razred Muzičke škole Stevan Mokranjac.
*
Naša sagovornica sa posebnim nestrpljenjem očekuje letnji raspust. Verovatno će joj se ponovo ukazati prilika da igra u filmu, odnosno da mu posudi svoj glas,
„Produkcija iz Beograda pozvala me je da sarađujemo i tokom leta, ako imam vremena da dođem, pošto nisu očekivali da ću tako brzo da završim. Ja sam glavna uloga, a završila sam sve to za četiri dana, svaki dan sam imala četiri sata da dajem glas. Stvarno je bilo veliko iskustvo i oni su svi zadovoljni“.
*
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ koje je od Kristine napravilo ozbiljnu glumicu osnovano je 1968. godine. Danas aktivno radi samo sekcija za najmlađe koja je za decu sa Kosova i Metohije pravi blagoslov, kako za glumce, tako i za publiku. Pozorište je danas deo misije Doma kulture Gračanica.
*
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.