fbpx
spot_img

Kutak Lutkoljubice Anite

Kao vaspitačica koja obožava svoj posao, Anita se stalno trudi da osmisli nove načine za učenje i igru, koji će biti dinamični, zanimljivi i prijemčivi deci. Nedugo nakon što je završila specijalističke studije za dramsko vaspitanje i otkrila svoj dar za izradu lutaka, lutkarstvo je postalo jedna od njenih najvećih ljubavi, a lutka njeno omiljeno radno-igrovno sredstvo.

Ono što se Aniti najviše dopada kod lutke jeste to što sa njom za trenutak možete zaokupiti pažnju dece i animirati ih; možete izvesti najraznovrsnije dramatizacije; možete rešiti problem situaciju unutar grupe; možete ispričati priču tako da deci zauvek ostane u sećanju, a možete ispričati priču i bez pričanja. Neograničene su mogućnosti koje vam pruža rad sa lutkom.

Ono što izaziva najveće oduševljenje, jesu lutke koje Anita izrađuje na osnovu dečjih crteža i fotografija. Likovno-literarni konkursi koje Lutkoljubica organizuje putem svoje stranice na Fejsbuku: „Lutkoljubica Anita – izrada unikatnih lutaka i kreativni konkursi za decu“, privlače pažnju dece i roditelja iz celog regiona jer najoriginalniji učesnici dobijaju lutke po svom dizajnu. Ovde možete videti kako izgledaju neke od njih:

 

Anita Pešić
Anita Pešić
ANITA PEŠIĆ, rođena je u Nišu 1987. godine. Po struci je vaspitačica – specijalista za dramsko vaspitanje. Radi u vrtiću i ponosni je član „Asocijacije najboljih nastavnika u bivšoj Jugoslaviji – ANN EX YU“. Bavi se pisanjem ljubavne i rodoljubive poezije, a pre svega poezije i proze za decu jer inspiraciju najčešće pronalazi u radu sa najmlađima. Do sada je objavila tri zbirke pesama za decu različitih uzrasta: „Boje duše moje“, „Bašte iz mašte“, „Let u svet“ i jedan dramski tekst za decu i mlade, pod nazivom „Sunčica i sedam čarobnica". Zastupljena je u brojnim medjunarodnim zbornicima poezije za decu i odrasle, a njene pesme prevedene su na engleski, romski, bugarski, makedonski, italijanski, španski, bengalski i nepalski jezik. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, u zemlji i regionu. Anita je predsednica Udruženja "Čuvari detinjstva" i organizatorka međunarodnih kreativnih konkursa za decu. U slobodno vreme, bavi se lutkarstvom, slikarstvom i novinarstvom. Prepoznatljiva je po unikatnim lutkama koje izrađuje na osnovu dečjih crteža i fotografija, otuda i njen nadimak „Lutkoljubica“.