fbpx
spot_img

Letnja praksa, prilika mladima za posao i ostanak u Srbiji

Stotine studenata u Srbiji svake godine svoj letnji raspust provodi na praksi u privatnim kompanijama i državnim institucijama kako bi stekli praktično iskustvo i reference, lakše pronašli posao tokom ili odmah nakon studija i tako obezbedili početak profesionalne karijere u našoj zemlji.

 

Foto: NajStudent (Shutterstock)

U Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu kažu da sve veći broj studenata još na prvoj ili drugoj godini kreću sa praksom, da mnoge kompanije i državne institucije rado primaju studente, ne samo tokom leta, već i cele godine, a najboljima od njih, posao je često, zagarantovan.

 

Studenti, kaže Ana Janković Barović, koordinator programa u Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, ne prave razliku da li će praksu obavljati u privatnom ili državnom sektoru.

 

Njima je na praksi važno da mogu da rade na praktičnim zadacima, da su uposleni i imaju dobrog mentora„, kaže za Tanjug, Janković Barović.

 

Univerzitet u Beogradu, dodaje, sarađuje i sa privatnim i državnim sektorom u koje upućuje mlade na usavršavanje.

 

Jedna od „najtraženijih“ institucija u kojima studenti stiču iskustva je i Narodna banka Srbije (NBS), gde mladi sa različitih fakulteta mogu na letnjoj praksi, ali i učešćem u programu Upravljanje talentima, da steknu praktična znanja i savladaju veštine kompleksnog sistema kojim rukovodi Centralna banka.

 

Viceguverner NBS Dragana Stanić kaže za Tanjug da je letnja praksa u Narodnoj banci u toku, a svake godine počinje 1. jula i traje do 31. avgusta.

 

„Trenutno je u Narodnoj banci Srbije u okviru letnje prakse 36 mladih, a u okviru programa Upravljanje talentima, 52 studenta obavlja praksu“, navodi Stanić.

 

Stanić podseća da je guverner NBS, pored letnje prakse koja se sprovodi već 17 godina, pokrenula 2016. godine program „Upravljanje talentima“, koji je zapravo deo ukupne ideje države da se ojača sistem dualnog obrazovanja u Srbiji.

 

Ističe da NBS godinama pomaže mladima da steknu pored teorijskih i praktična znanja, a najboljima se pruža šansa da posao dobiju u Centralnoj banci.

 

Upravo je sadašnji generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS Nikola Dragašević bio jedan od studenata na letnjoj praksi pre devet godina.

 

„Za razliku od nekih drugih zemalja, u NBS se pored monetarne politike, upravljanja deviznim rezervama, obavljaju supervizije ukupnog bankarskog sistema, tako da studenti koji dođu na letnju praksu i praksu Upravljanja talentima, imaju mogućnost da nauče sve poslove iz nadležnosti NBS“, objašnjava Dragašević.

 

Iako u NBS najviše dolaze studenti ekonomskog usmerenja, to ipak nije isključivo pravilo, a primer za to je i Nikola Matić koji je završio osnovne i master studije na Fakultetu organizacionih nauka, na praksi u NBS bio je pre dve godine. Trenutno je zaposlen u Sektoru za platni sistem Narodne banke.

 

S njim u Centralnoj banci radi i Danilo Šućur, koji je završio Matematički fakultet.

 

„Dve godine sam u banci, a počeo sam da radim tako što sam se prijavio za letnju praksu. Nakon dva meseca, posle dokazanog rada na projektima, dobio sam ponudu za profesionalni angažman“, priseća se Šućur i apostrofira da mu je drago što može da gradi karijeru u svojoj zemlji.

 

Njihova koleginica Jovana Mandić, koja je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, na kojem je trenutno na master studijama, kaže da je letnja praksa za studente njenog matičnog fakulteta, dobra prilika za sticanje praktičnog znanja.

 

Drugačijeg obrazovnog usmerenja, ali iste motivacije i želje za sticanjem radnog iskustva i praktičnog znanja koje nije dobila tokom studija je i Tijana Ristović, koja je diplomirala engleski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Tijana je na master studiama Fakulteta organizacionih nauka na smeru Menadžment poslovnih procesa, i jedna je od mnogih koja leto provodi na praksi u Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu.

Izvor: rtv.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.