fbpx
spot_img

Ljubav je suverena, uprkos vremenu – Recenzija knjige „Pelin i med“

Čvrsto verujem da kada govorimo o ljubavi, prekid ne postoji.  LJubav je poput godišnjih doba, nastavlja se, menja se i manifestuje u drugačijim bojama i ukusima, ali nikada ne prestaje. Tu je negde, u ofanzivi ili miruje, sakrivena duboko u nama ali zna da svojom čistotom izbija poput  potopa na sušnu zemlju iz koje će se nešto roditi. I kako god okreneš, izrodiće se ljubav. Kada govorimo o ljubavnom književnom žanru, za mene je to „klizav“ teren, ali knjiga novosadske spisateljice Bojane Stupar „Pelin i med“ bar većim  delom potvrđuje moje kapiranje ljubavi sa početka ovog teksta. Pred nama je drugo izdanje prvog dela ove knjige. Pre nego što kažem par reči o ovom romanu, moram da se osvrnem ukratko na jednu situaciju. Pošto sam već pisao o delima Bojane Stupar, nekako se namestilo da krenem od pozadi. „Izbacio“ sam prvo moj osvrt (pogovor u knjizi) na njenu stihozbirku „Odjek koraka tvojih“ (2016), a potom „spakovao“ kratku recenziju za roman „Pelin i med 2“(2017) i evo sad da „zakucam“ tekstom i prvi deo ovog popularnog romana, i nekako stignem na sam početak.

U prvom delu ovog romana, autor dozvoljava čitaocu da klizećim startom uleti u tragediju ili melodramu, i da sam izabere epilog veoma turbulentne ljubavi između glavnih junaka Feđe i Marine. Glupo bi bilo da sada otkrivam sadržaj ove veoma neizvesne ljubavne storije, ali sa sigurnošću i potpunom odgovornošću mogu da kažem da je „Pelin i med“ baš ono na šta se već dugo čeka kada je ljubavni žanr u pitanju. U ovom romanu nema nikakvih halucinacija, fantazija i nečeg nedostižnog. Moram da priznam da mi je sada „ping-pong“ u glavi jer je bilo jače od mene da prvi deo ovog romana „branim“ od  drugog dela i obrnuto.  Da ne bih sada“ proklizao“ bilo bi najbolje da oba „Pelina“ nekako spojim u jednu celinu. Ovo je realan roman, radnja je smeštena u prošlost, sadašnjost i u budućnost.  Autorka vešto unosi neizvesnost fragmentarnim stilom pisanja i urbanom rečju. LJubav je suština, požrtvovanje i borba za nju. Oba dela ove knjige su oslobođene od bespotrebne patetike. Koliko god je istinska ljubav obezvređena u epohi u kojoj danas živimo, sa ovom knjigom možemo stati u gard onako postojano jer prava ljubav ostaje pobednik u ringu.

Pomno pratim književni rad Bojane Stupar. Poprilično smo dosta pričali na temu oba dela njenog Pelina,  i mogu samo da ponovim ono što sam pisao i govorio ranije, da je Bojana tek na početku bogatog književnog stvaralaštva. To definitivno potvrđuje ova prava poslastica za sve obožavaoce ljubavnog žanra pod nazivom „Pelin i med“.

Dušan Opačić

03 .mart 2018.godine

 

Bojana Stupar
Bojana Stupar
Autor romana "Pelin i med" i "Pelin i med - drugi deo" i zbirke poezije "Odjek koraka tvojih". Živi u Novom Sadu. Ljubav kao večita inspiracija. Ljubav kao svrha postojanja, življenja, radosti. Utkana u tkivo života. U obliku kiseonika i soli na ranu. Boli i uzdiže.