fbpx
spot_img

Marko Stanojević: Na vetru tuge i ljubavi

Predstavljamo vam prvu knjigu Marka Stanojevića – “Na vetru tuge i ljubavi“

14445538_10205395413564972_1835211291_n

Kako je nastala knjiga „Na vetru tuge i ljubavi“

Ne znam kako pisanje nastaje, ne znam konkretnu reč koja prethodi tom procesu. Možda je u pitanju ono što je govorio, svima nam dragi Meša Selimović „Pisanje je projekcija sebe na određenu  temu“ na to vas natera neko osećanje, dobro ili loše ili i jedno i drugo, nekakav odnos prema samom sebi koji varira tražeći konstantu koja ne postoji, to je mene uvelo u svet pisanja.

Zašto je važno da pročitate Markovu zbirku poezije?

U ovoj zbirci preovlađuje ljubavna poezija koja, usudio bih se da kažem nije tipična jer kroz nju provlačim i misao o tome šta je ljubav, šta ona predstavlja ili bi trebalo da predstavlja, primećuje se fasciniranost prema ženskoj lepoti, ne samo fizičkoj nego i duhovnoj, a svakako postoji i ona ljubavna poezija na koju smo već navikli  (  i da je čujemo i pročitamo).

Dotičem se straha, koji za mene predstavlja kategoriju  koja nas ograničava da dođemo do svoje suštine, odnosno do slobode, naime hipoteza je da zlo kao suština ne postoji, ono je samo manifestacija naših strahova, a strah  je taj koji postoji kao takav. Nameće se pitanje, kako se izboriti sa tim strahom koji u nama predstavlja barijeru. Strah se često maskira u čovekovog „prijatelja“ a mi to vrlo često ne prepoznajemo. Strah je čovekov najveći prijatelj kad treba da stane i najveći neprijatelj kad treba da krene, kad čovek treba da stane i kad treba da krene to niko ne zna. Naravno neizbežna je i tema smrti i Boga, ovim temama napravio sam uvertiru u svoju drugu zbirku.


U cilju popularizacije poezije, Marko se odlučio na saradnju s glumcima.

Vodim se mišlju da su glumci ti koji mogu biti pravo oružje za popularizaciju poezije. Zamislite da se pola sata programa bilo kog kanala odvoji za čitanje poezije u glumačkoj interpretaciji, verujem da bi to pokrenulo moju generaciju na čitanje, možda čak i na pisanje, zašto da ne. Mislim da je to potrebno našoj, odnosno mojoj generaciji i generacijama koje dolaze.  Konstantno govorimo o kulturi, a ništa ne radimo kao pojedinci za nju, ne može se doći do kulture pljuvanjem po nekulturi, nego prikazivanjem kvalitetnog.

Zahvalan sam svim glumcima koji su mi izašli u susret.

 

Marka možete pratiti na facebook stranici:  https://www.facebook.com/stanojevicmarko019/?__mref=message_bubble

Helena Himel
Helena Himel
„Čovek samo srcem dobro vidi" - Antoan de Sent Egziperi