fbpx
spot_img

Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu

Beograd, 11. mart 2022. – Članovi atletske reprezentacije Srbije zasadili su drvo magnolije u parku Dvorskog kompleksa, u okviru promocije Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd 2022, istovremeno podržavši ekološki projekat „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“.

Ovo drvo, koje sada oplemenjuje prelepi Dvorski park, doprineće očuvanju životne sredine i prirode, ali i sačuvati dugotrajno sećanje na to da je Srbija domaćin Svetskog prvenstva u „Kraljici sportova“. Anja Lukić, koja se takmiči na prvenstvu u disciplini 60 metara sa preponama, Elzan Bibić (trke na 1.500 metara i 3.000 metara) i Boško Kijanović (trka na 400 metara) reprezentativci su Srbije koji su juče zasadili drvo i koji će se, zajedno sa ostalim srpskim atletičarima, takmičiti na svetskom prvenstvu.

„Zahvaljujem Organizacionom komitetu Svetskog prvenstva u atletici u dvorani Beograd 2022, koji je prepoznao značaj našeg ekološkog projekta „Komemorativna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“ i što je izabrao prelepi Dvorski park da sačuva uspomenu na našu zemlju kao domaćina ovog prestižnog takmičenja.

Koristim priliku da uputim toplu dobrodošlicu svim sportistima iz celog sveta, koji će doći u naš lepi Beograd i učestvovati na takmičenju. Takođe, upućujem najlepše želje reprezentaciji Srbije za mnogo uspeha na šampionatu i poručujem – vi se takmičite za svoju zemlju i za slavu svog naroda u najboljoj mogućoj areni – sportskoj. Znam da ćete biti najbolji promoteri naše zemlje i našeg naroda. Svi navijamo za vas, i svi smo ponosni na vas!

Takođe, imam zadovoljstvo da najavim da ćemo po završetku šampionata zasaditi još jedno drvo u Dvorskom parku, kao uspomenu na sve pobednike i takmičare. Veoma me raduje kada vidim da se Dvorski park obnavlja. Time se ostvaruje vizija mog dede, Kralja Aleksandra I, i veoma sam zadovoljan što će njegov san nastaviti da živi“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Osamnaesto Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani biće održano od 18. do 20. marta 2022. godine u Beogradu, u organizaciji Srpskog atletskog saveza (SAS) i Međunarodne atletske federacije (IAAF). Održaće se u Štark areni u Beogradu, u skladu sa pravilima Međunarodne atletske federacije. Srbija i grad Beograd ugostiće preko 1.000 sportista, trenera i zvaničnika iz više od 150 zemalja.

Ekološki projekat „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“ Iniciran je u decembru 2021. godine sa glavnim ciljem da se odgovori na izazove sa kojima se suočava šuma Dvorskog kompleksa u kojoj mnoga stabla umiru zbog starosti, kao i da se unapredi životna sredina i doprinese očuvanju prirode. Ovaj projekat neguje i zaostavštinu Nj.V. Kralja Aleksandra I – približava se 100. godišnjica od kako je on svojim ličnim sredstvima podigao Kraljevski Dvor i lično učestvovao u projektovanju Dvorskog parka.

Za više informacija o projektu posetite link na sajtu Kraljevske porodice Srbije.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin