fbpx
spot_img

Miloje Mitrović: Umetnik koji oživljava zebre na asfaltu

Projekat “Zebra na zebri” do sada je oživeo raskrsnice u brojnim gradovima Srbije

Miloje Mitrović, umetnik koji oživljava zebre na asfaltu

foto: M. Koković

Miloje Mitrović slika zebre na asfaltu. Ne radi se o onim običnim “zebrama” preko kojih prelazite svakog dana. Njegove su prave umetničke slike sa motivima ovih prugastih životinja, ali istovremeno one predstavljaju i funkcionalne pešačke prelaze.

Radi se o stvaraocu iz Valjeva koji je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti i čiji horizontalni murali oplemenjuju urbani pejzaž, radujući i decu i odrasle svojom živopisnošću.

zebra miloje mitrovic pesacki prelaz (4)

Projekat “Zebra na zebri” do sada je oživeo raskrsnice u brojnim gradovima Srbije i Republike Srpske. Prvu zebru Mitrović je naslikao još 1995. godine ispred osnovne škole “Miloš Crnjanski” na Banovom Brdu u Beogradu, na radost đaka i stanara susednih ulica. Zatim su zebre osvojile Valjevo, Novi Sad, Arilje, Požegu, Bačku Palanku, Kruševac, Banjaluku… Jedna Mitrovićeva zebra stigla je čak do pešačkog prelaza u Los Anđelesu!

zebra miloje mitrovic pesacki prelaz (4)

Foto: M. Koković

Osim što stvara jedinstvene pešačke prelaze, Miloju su zebre bile inspiracija i za preko četiri stotine do sada naslikanih slika sa ovim životinjama kao gavnim protagonistima. Takođe, ovaj slikar, grafički dizajner i ikonopisac uspešno vodi i školu stripa.

zebra miloje mitrovic pesacki prelaz (4)

Po svojim zebrama Miloje je jedinstven umetnik u svetu. Priliku da ih vide imali su ljubitelji umetnosti u Danskoj, prilikom izložbe u Kopengahenu gde su bile izložene pored dela Pikasa, Vorhola i Salvadora Dalija.

zebra miloje mitrovic pesacki prelaz (4)

Izvor: Detinjarije.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.