fbpx
spot_img

Министарство упутило обавештење директорима школа о заштити података о личности

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је  након добијања писма Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, а у вези са појединим подацима које школе прикупљају и обрађују у поступку доделе бесплатних уџбеника ученицима основних школа у Републици Србији, упутило обавештење свим директорима основних школа.
подаци1 Наиме, директори свих основних школа обавештени су да је  потребно да обуставе даље  прикупљање  неких података од  родитеља или  старатеља, односно оних  докумената које  је Повереник у свом допису означио. Такође, у допису  прослеђеном директорима школа, је истакнуто да  већ  прикупљена наведена документа на одговарајући начин  избришу, односно униште. Реч је о фотокопијама личне карте  и /или здравствене књижице, као и документацији у вези са  неким посебним категоријама – уверења надлежних институција о радном стажу или висини примања која се односе на категорије родитеља борца, војног инвалида или оних који имају статус расељеног или прогнаног лица. Такође обустављање прикупљања података односи се и на медицинску документацију о тешко болесном члану породице.
Након извршеног надзора Повереник је утврдио да Министарство не прибавља, нити обрађује податке о личности ученика и других лица, нити се поводом овог пројекта Министарству доставља било каква документација која садржи податке о личности.
Наиме, прикупљање податка вршено је у школама, а подаци Министарству ће бити прослеђени у статистичком облику.
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".