fbpx
spot_img

Mladi su zakon! Aktiviraj se i ti!

Dvesta pedeset sedam omladinskih volonterskih projekata iz 25 okruga Srbije, od avgusta do kraja godine, promoviše humanost kroz program „Mladi su zakon“.

MOS-novi logo-standardi

Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, resurs centrima i lokalnim partnerima organizovalo je ukupno 25 međunarodnih kampova i lokalnih akcija za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama.
Imajući u vidu ulogu i ogroman doprinos omladine u pomoći stanovništvu ugroženom majskim poplavama, kao i nastojanje Ministarstva omladine i sporta da u saradnji sa partnerima i mladima pruži svoj doprinos u sanaciji, podsticanju aktivizma, volonterizma i humanosti kod mladih, ove godine program „Mladi su zakon“ prilagođen je nastaloj situaciji.

257 volonterskih grupa širom Srbije dobilo je priliku da promoviše solidarnost i humanost, pomaže u akcijama sanacije posledica poplava, uređuje mesta i stvara uslove za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, učestvuje u akcijama zaštite životne sredine, jača međugeneracijsku saradnju, razumevanje, toleranciju…

logo mladi su zakon
„Mladi su tokom majskih poplava pokazali da su najveći oslonac države u teškim situacijama i što je veoma bitno, ta njihova posvećenost još traje. Upravo zbog toga je Ministarstvo omladine i sporta organizovalo 15 volonterskih radnih akcija i deset međunarodnih kampova u 25 poplavljenih opština, u kojima mladi volonteri pomažu da se životi ljudi kojima su poplave uništile domove vrate u normalu. Akcije su usmerene ka pomoći stanovništvu, školama, domovima zdravlja i drugim ustanovama“, rekao je državni sekretar za omladinu Borovčanin i dodao da su u svakom gradu organizovane grupe od dvadesetak volontera, koji su tokom sedam do deset dana trajanja kampa, uz učestvovanje u pomoći obnove zemlje, preko dana imali organizavana predavanja i radionice, a u večernjim satima i zabavni program pod nazivom „Leto za mlade“.
Državni sekretar je naglasio da su se volonteri odmah stavili na raspolaganje državi, zbog čega je želja države da taj njihov trud bude prepoznat.

suncelogo_org88

„Omladina se tako na jedan sistemski način uključila u podršku onim ljudima koji su pretrpeli štetu od poplava, i mi težimo ka tome da ovaj vid volontiranja postane i zvanično vrednovan, za šta ćemo se zalagati prilikom donošenja budućih zakonskih rešenja u saradnji sa resornim ministarstvima“, istakao je Borovčanin.
Svi projekti se realizuju u periodu od 12. avgusta do 1. novembra 2014. godine, a u okviru obeležavanja Međunarodnog dana volontera, 5. decembra najuspešnijim volonterskim inicijativama će biti dodeljene i nagrade.

Izvor: Ministarstvo omladine i sporta

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".