fbpx
spot_img

Možete da čujete pomoću naočara? Niški studenti kažu da je izvodljivo

Skoro 150 studentskih inovacija za izvodljive i održive projekte pristiglo je na konkurs Generator Fluo, a glavnu nagradu osvojili su HearO Glasses, koje je ideja o pametnim naočarima za lakše snalaženje u saobraćaju osoba sa oštećenim sluhom, odvela na nezaboravno putovanje u Pariz.

 

Studenti - HearO Glasses

Foto: Generator Fluo

Tokom nagradnog boravka u tehnološkom habu Societe Generale Grupe, studenti Elektronskog fakulteta u Nišu Anđela Kocić, Dušan Dimitrijević i Bojan Draško dobili su najvažnije savete od predstavnika vodećih startap inkubatora u Evropi i ideju za dalje finansiranje projekta HearO Glasses.

“Najkorisniji su nam iskustvo i mentorska podrška, a ujedno smo iz prve ruke videli život francuske startup zajednice. Jedan od najjačih utisaka na nas je ostavila L’ecole 42, škola za mlade programere u kojoj nema profesora, i studenti uče uz pomoć interneta i jedni od drugih”, kaže Dušan, član tima HearO Glasses.

Jedan od najvažnijih poslovnih sastanaka imali su sa predstavnicima nove platforme za crowdfunding, jer i sami na ovaj način žele da pridobiju finansije i pažnju za plasiranje na tržište svog proizvoda.

 

“Razgovarali smo o različitim načinima vođenja kampanje i razmatrali zajedničke karakteristike uspešnih i neuspešnih kampanja i upoređivali ih“, ističu članovi tima. Osim na unapređenju prototipa, planiraju da se posvete i podizanju svesti društva o poziciji u kojoj se zajednica osoba sa oštećenim sluhom nalazi.

HearO Glasses su naočare koje mogu da spasu nečiji život pošto su u okvir ugrađene LED diode koje svetlosnim signalima na intuitivan način upozoravaju korisnika o neposrednoj opasnosti.

 

Pobednike Generatora Fluo su na put poslali Societe Generale banka, organizator konkursa i Infostud grupa. Kompanija Generali osiguranje Srbija je obezbedila za svakog člana tima džeparac, polise putnog zdravstvenog osiguranja i nezaboravan obilazak Pariza balonom, dok se Francuski institut u Srbiji pobrinuo za jedinstveno upoznavanje sa francuskom kulturom.

Konkurs Generator Fluo podržali su brojni partneri a celu priču o pariskoj avanturi HearO Glasses tima pročitajte u magazinu Finovacije Societe Generale banke.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.