fbpx
spot_img

Na maloj maturi dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola

Ministar prosvete: Cilj je da đaci provere znanje

Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava da je cilj testiranja da učenici provere znanje i do kraja godine rade više na onim oblastima gde ostvare lošije rezultate. Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi: uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70 bodova, a sa testa 30 bodova.

On je najavio i da se sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta radi na sprovođenju nacionalnog testiranja učenika koje će se odvijati na svake dve godine.

– Ako imamo objektivno ocenjivanje i preseke na po dve godine onda završni ispit posle osnovne škole neće biti toliko značajan. Cilj je da ne idemo na preglasavanje ocena, formiranje lažnih vukovaca već na znanje – rekao je ministar u OŠ “Veljko Dugošević”.

On je upozorio sve direktore osnovnih škola, u kojima je prethodnih godina dokazano da je bilo manipulacija, da po novom zakonu (ZOSOV) ministar može da smenjuje direktora i da ne može da ga štiti lokalna samouprava. Novina na završnom ispitu biće i to što dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola, te će tako za sve što se dešava u školi biti odgovoran direktor.

– Do sada smo imali miks nastavnika iz raznih škola kako bi objektivnost bila bolja, ali nismo dobili ništa bolje. Samo su direktori imali izgovor da ne mogu da kontrolišu šta rade nastavnici iz drugih škola. Ovako će domaćin biti odgovoran i mi ćemo znati sa kim razgovaramo – naglasio je ministar.

Za najave da će završni ispit ove godine da se snima iz ptičje perspektive on je rekao da se to radi u mnogim evropskim i svetskim zemljama, ali da ove godine kamere neće moći da se postave u svim školama. Kao probni modeli, kako je rekao, primeniće se u školama gde već postoji video nadzor.

Mali maturanti završni ispit polažu 18, 19. i 20. juna.

Izvor: Blic
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.