fbpx
spot_img

NAJBOLJI FILMOVI U 2017. godini – domaći i strani

Pred vama su liste sa ukupno 20 filmova koji su po mišljenju bloga obeležili prethodnu bioskopsku i festivalsku godinu kod nas. Sastavljene su tri nezavisne liste: najbolji domaći film (top4), najbolji film na engleskom jeziku (top7) i najbolji filmovi na stranom, van engleskom govornom području (top9). Sve u cilju da se sveukupno i globalno sagleda filmska godina. U obzir su ušli svi filmovi koje je publika imala prilike da pogleda na na nekom festivalu ili u bioskopu kod nas prošle godine. Glavni kriterijumi su svakako umetnička vrednost filma i savremenost, aktuelnost teme o kojima govore, ali i nagrade na festivalima. Ako ste neki film propustili svakako je preporuka da ih pogledate. Posebno se napominje da je neke od filmova beogradska publika na velikom platnu mogla pogledati samo na festivalima, čime se njihov značaj dodatno uvećava (FEST, FAF, Slobodna zona, Merlinka i dr.). Ohrabruje činjenica da filmski distributeri otkupljuju festivalske filmove.

TOP 4 DOMAĆA FILMA i najbolji pojedinci u 2017.
Iza nas je jedna skromnija godina za srpski umetnički i komercijalni film. Desetak filmova je ugledalo bioskopsku i festivalsku premijeru kod nas i u svetu. Izdvojio sam one koji su na mene ostavili najbolji utisak, što tematski, što umetničko-produkciono. Posebno se ističe dokumentarac Druga strana sveta, koji je možda najuspeliji naš dokumentarac u ovom milenijumu. Prošle godine je osvojio značajnu nagradu na festivalu Amsterdam International Documentary Film Festival. U isto vreme, film je pred prepunom dvoranom Sava Centra otvorio ovogodišnji FAF, festival autorskog filma,i imao uspešnu bioskopsku distribuciju. Filmovi Rekvijem za gospođu J, Na mlečnom putu i Afterparti su svoje premijere imali na prošlogodišnjem FEST-u, gde je najviša priznanja, ovenčana kasnije i zvaničnom nominacijom za Oskara ostvario film Rekvijem za gospođu J. U cilju promocije pojedinaca i svih bitnijih segmenta filma, navedeni su i najbolji u nekoliko filmskih kategorija.

1. DRUGA STRANA SVEGA (THE OTHER SIDE OF EVERYTHING, 105′)  Srbija 2017
2. REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. (REQUIEM FOR MRS. J, 123′)  Srbija 2017
3. NA MLEČNOM PUTU (ON THE MILKY ROAD, 140′) Srbija 2016
4. AFTERPARTI (AFTERPARTY, 101′)  Srbija 2017

1. DRUGA STRANA SVEGA (THE OTHER SIDE OF EVERYTHING, 105′)  Srbija 2017

Režija: Mira Turajlić
Scenario: Mira Turajlić

Dokumentarni film

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. Film Mije Turajlić predstava zasigurno jedan od najvažnijih dokumenatraca poslednjih godina u Srbiji i svetu. „Ako sam ja zaista osvajala slobodu, onda je to najneuspešniji posao koji sam u životu obavila“ Srbijanka Turajlić.

Trejler  HBO Europe  FAF/Bioskop   
2. REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. (REQUIEM FOR MRS. J, 123′)  Srbija 2017
Režija: Bojan Vuletić
Scenario: Bojan Vuletić
Uloge:  Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković i dr.
Film govori o skromnoj sredovečnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za 5 dana, Gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U Zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.
Trejler  MCF MegaComFilm FEST/Bioskop   
3. NA MLEČNOM PUTU (ON THE MILKY ROAD, 140′) Srbija 2016
Režija: Emir Kusturica
Scenario: Emir Kusturica
Glavne uloge: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Sloboda Mićalović
Film pripoveda o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i prošlost sopstvene zemlje. Ratno je proleće. Svakog dana, mlekadžija prelazi borbenu liniju na magarcu izbegavajući metke kako bi preneo svoj dragoceni tovar vojnicima. U toj misiji prati ga sreća, voli ga prelepa seljanka, pred njim je mirna budućnost… i sve biva baš tako do dolaska misteriozne Italijanke koja će preokrenuti njegov život naglavačke. Tu otpočinje priča o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi koja će ih oboje ubaciti u niz fantastičnih i opasnih avantura. Pridružiće im se sudbina i čini se da niko i ništa neće moći da ih zaustavi…
Trejler Filmstar  FEST/Bioskop 
4. AFTERPARTI (AFTERPARTY  Srbija 2017
Režija: Luka Bursać
Scenario: Luka Bursać
Glumci: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević

U poznatom beogradskom klubu „LINE“ živi se noćni život o kom pričaju svi koji su ikad bili u Beogradu. Marko Mare, barmen, Tijana- Tića, garderoberka i Stefan- Kinez obezbeđenje, su najbolji prijatelji koji rade zajedno u Lajnu. Oni su svedoci najrazličitijih događaja iz noćnog života tj. klabinga koji je postao način njihovog života. Ali Mare ima druge ambicije- da postane glumac. Kada pronađe kasting za jednu od poznatih serija na internetu odlučuje da ode i pokuša da promeni život.
Trejler  Fame Solutions FEST/Bioskop NAJBOLJI POJEDINCI:
Najbolja režija: Bojan Vuletić (REKVIJEM ZA GOSPOĐU J)
Najbolji scenario: Bojan Vuletić (REKVIJEM ZA GOSPOĐU J)
Najbolja ženska uloga: Mirjana Karanović (REKVIJEM ZA GOSPOĐU J)
Najbolja muška uloga: Rade Ćosić (AFTERPARTI)
Najbolji debitant: Mira Turajlić (DRUGA STRANA SVEGA)
Najbolja montaža: Svetolik Zajc (NA MLEČNOM PUTU)
Najbolja originalna muzika: Stribor Kusturica (NA MLEČNOM PUTU)
Najbolji direktor fotografije: Martin Šec, Goran Volarević (NA MLEČNOM PUTU)
Najbolji scenograf: Kistina Bravo (NA MLEČNOM PUTU)
Najbolji kostimograf: Nebojša Lipanović (NA MLEČNOM PUTU)
Najbolji dizajn zvuka: Miloš Drndarević, Novica Jankov i Slobodan Mihajlović (NA MLEČNOM PUTU)

TOP 7 – NAJBOLJI STRANI FILM
(engleski jezik)
Dobra filmska godina iza nas, kada su u pitanju i strani filmovi na engleskom jeziku. Domaća publika je imala prilike da odgleda sjajna ostvarenja, koja su premijerno prikazani na našim najeminentnijih festivalima, a zatim i u bioskopskoj distribuciji. Svi su osvajali neke od najprestižnijih svetskih nagrada. Svako se izdvaja najnovije ostvarenje reditelja Keneta Lonergana, Mančester na moru, dobivši i dva Oskara za originalni scenario i glavnu mušku ulogu. Ovo su redom, najbolji strani filmovi na engleskom jeziku koje smo u toku 2017. godine mogli premijerno pogledati:
1. MANČESTER NA MORU (MANCHESTER BY THE SEA, 137′)  SAD 2016
2. UBISTVO SVETOG JELENA (THE KILLING OF THE SACRED DEER, 120′)  Velika Britanija, Irska 2017
3. LA LA LAND (LA LA LAND, 128“)  SAD 2016
4. MESEČINA (MOONLIGHT, 111′)  SAD 2016
5. BLEJD RANER 2049 (BLADE RUNNER 2049, 119′)  SAD 2017
6. DANKERK (DUNKIRK, 106′)  Velika Britanija, SAD 2017
7. PROJEKAT FLORIDA (THE FLORIDA PROJECT, 111′)  SAD 2017
1. MANČESTER NA MORU (MANCHESTER BY THE SEA, 137′)  SAD 2016

Režija: Kenneth Lonergan
Scenario: Kenneth Lonergan
Uloge: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol

Li Čendler vodi usamljenički život kao kućepazitelj u jednoj maloj zgradi u predgrađu Bostona. Kada njegov voljeni stariji brat iznenada umre, on saznaje, na svoje zaprepašćenje, da je imenovan za zakonskog staratelja svog nećaka, 16-godišnjeg tinejdžera Patrika. Nevoljni povratak u rodni grad Mančester na Moru primorava Lija da se suoči sa svojim vedrim i bolnim uspomenama.
Trejler  Centar beogradskih festivala  FEST/Bioskop   
TOP 9 – NAJBOLJI STRANI FILM
(van englesko govorno područje)

Izuzetno bogatu filmsku umetničku ponudu beogradska publika je imala prilike da proprati najviše na dva velika festivala FEST i FAF (Festival autorskog filma). Najbolje filmove publika je mogla da pogleda i u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Obećava veliko interesovanje publike. Apsolutno film godine je dobitnik nagrade Zlatni medved u Berlinu, Na duši i telu rediteljke Ildikó Enyedi. Pred vama je lista devet najboljih ostvarenja koje apsolutno preporučujem da se pogledaju:

1. NA DUŠI I TELU (ON BODY AND SOUL, 116′)  Mađarska 2017
2. FRANC (FRANTZ 113′)  Nemačka, Francuska 2016

3. TRGOVAČKI PUTNIK (THE SALESMAN, 125′)  Iran 2016
4. STO DVADESET OTKUCAJA U MINUTI (120 BATTEMENTS PAR MINUTE 140′)  Francuska 2017
5. BEZ LJUBAVI (LOVELESS, 128′) Rusija 2017
6. FOKSTROT (FOXTROT, 108′)  Izrael 2017
7. SLUŠKINJA (THE HANDMAIDEN, 145′)  Južna Koreja 2016
8. HEPIEND (HAPPY END, 107′)  Austrija, Francuska 2017
9. NIOTKUDA (IN THE FADE, 106′) Nemačka 2017

1. NA DUŠI I TELU (ON BODY AND SOUL, 116′)  Mađarska 2017

Režija: Ildikó Enyedi
Scenario: Ildikó Enyedi
Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Réka Tenki, Ervin Nagy, Itala Békés, Éva Bata, Pál Mácsai, Zsuzsa Járó, Nóra Rainer-Micsinyei

Film je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji i njenom starijem šefu Endreu – koji shvataju da su srodne duše. Ovde je pre svega reč je o savremenoj priči o bolu i lepoti života i ljubavi. O idiosinkratskoj ljubavnoj priči punoj lirike i humora, potpuno osobođenoj od društvenih konvencija. O filmu koji impresionira suptilnošću i elokventnošću autorkinog stila i koji gledaoca sasvim polako i postepeno uključuje u radost življenja i voljenja. Tako retke pojave i u životu i na filmskom platnu.
Film počinje zagonetno, snimcima košute i jelena u snežnoj šumi, divnim bićima koja se vraćaju na platno u prekidima.
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop

 

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)