fbpx
spot_img

Najstarija gimnazija

     

moja skola1

 Prva  kragujevačka gimnazijaje osnovana  1833. za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Zgrada je sagrađena 1887. godine i predstavlja arhitektonski biser Grada Kragujevca.

 Zgrada je pod zaštitom države od 1970. a kategorisana je kao kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine. Prva kragujevačka gimnazija je 2008. godine dobila  i Status škole od posebnog interesa za državu Srbiju.

  Prva kragujevačka gimnazija  ima tradiciju, slavnu prošlost, sadašnjost koja se meri uspesima đaka i budućnost u kojoj će se nove vrednosti spajati sa tradicionalnim vrlinama.

 Od samog početka u školi se učilo na maternjem jeziku. Mnogo je velikana iz svih oblasti prošlo kroz ove učionice-vođa, umetnika, naučnika i političara. I danas su naši učenici  uvek među najboljima na svim školskim takmičenjima, postižu izuzetne rezultate na republičkim  kao i na međunarodnim takmičenjima.

 Danas   ova škola ima oko 1100 učenika i 90 profesora. Učenici pohađaju jedan od tri smera (prirodno – matematički, društveno –jezički i  specijalno matematički) a od naredne školske 2014/2015. godine i specijalno informatički smer i njihovo školovanje traje četiri godine. U školi su veoma razvijene i vannastavne aktivnosti iz različitih oblasti.

Vesna Antonijević
Vesna Antonijević
Rođena je 29.juna 1969. godine u Kragujevcu. Završila je ekonomsku školu. Zaposlena je kao administrativni radnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Voli ljude, druženje, muziku, dobru knjigu. Ponosna je mama tri devojčice.