fbpx

Напад на стада у Книћу

Mећава првог овогодишњи снега у недељу ноћ (9. јануара) у Гружи донела је пола метра снега и први удар чопора паса луталица на штале и оборе домаћина Ивана Несторовића из Горње мале у Книћу. После пет дана прIближили су се варошици и настрадало је стадо Крунића близу Цркве пророка Светога Илије. Следећу ноћ крвави пир био је у домаћинству Радовановића на Богићевића брду, изнад Гружанског језера. До писања овог текста имам податке да су настрадала и домаћинства у селима Топоница и Борчу. “Ја сам пензионер од 2000. године и живим на очевини у кући коју сам направио заједно са родитељима. Уз посао економисте цео живот сам радо помагао домаћинство оца. Моји родитељи су били велики произвођачи товљених телади…Сада ми је гајење оваца и коза мој хоби, којим убијам доколицу и самоћу. У тору сам имао: пет оваца и овна, козу и јарца. Ја моју сточицу храним једанпут дневно и држим их чврсто затворене у зиданим објектима. У недељу је у 19  и 20 минута због мећаве нестало струје. Ја сам збринуо моје стадо после поноћи око 1 и 30 сати, када је дошла струја. У понедељак кaда сам их обишао, дочекала ме је страшна сцена у мом економском дворишту и воћњаку. Коза и овца заклана у штали искидане утробе, крвавим траговима пронашао сам остале овна у дну чаира и овцу која је давала знакове живота, остале нисам могао ни да пронађем због невремена”, рекао нам је економиста Иван Несторовић.Из даљег разговора сазнали смо да су сва врата била затворена и подупрта дебелим кољем. Даље, заједнички увиђамо да су пси пронашли пут кроз три ограде, које су одвајале њиву и ливаду од економског дворишта. Пронашли смо и трагове поткопавања испод зидова на више места. Никакво лајање и Блејање није се чуло те ноћи. Крвави пир одвијао се у тишини. Исту причу потврдио је и Вицко Крунић коме су пси упали у шталу и изуједали две овце. Каже да су пси овце уједају за меке делове: виме, стомак и врат.

Мештани општине Кнић за своју вишегодишњу несрећу не криве Гружане, нити надлежне органе. Сложно сви потврђују да пси луталице остају напуштени после риболовачке сезоне, од риболоваца и викендаша са обале Гружанског језера. Ловци који када их виде у својим ловачким походима тврде да не смеју да их убију, јер је казна за неовлашћени одстрел одузимање ловачког оружја и новчана казна. Риболовци кажу да нису само они криви да у тим чопорима има и паса који се нису вратили својим господарима после ловачког похода.

УХВАЋЕНО ЈЕДАНАЕСТ ПАСА

Хумано хватање пса луталица

Напади паса луталица уобичајени у зимским месецима, Општина Кнић одмах интервенише организовањем хуманог хватања и збрињавања животиња

Након последњег напада паса луталица инспектори Одсека за инспекцијске послове Општине Кнић су изашли на терен, а 22. јануара ангажована је фирма Авенија, са којом Општина Кнић има потписан уговор, о хуманом хватању и збрињавању паса луталица. Том приликом ухваћено је 11 паса луталица.

Свим грађанима који су пријавили нападе и евидентирали их инспектори, биће надокнађена штета.

“На територији општине Кнић, по евиденцији инспекцијске службе, од почетка године догодила су се четири напада паса луталица у којима је страдало 14 оваца и једна коза”, саопштила нам је Зорица Ковачевић ПР општине Кнић.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.