fbpx
spot_img

Nastavnik koji je među prvima tužio državu dobio spor, bio je oštećen za 2.800 dinara

Zaposleni u školama nezadovoljni što im još nije vraćen deo plate iz jula 2014. Zakinuto 80.000 nastavnika, a iznosi su od 300 do 3.000 dinara

 

PROSVETNI radnici počeli su da tuže škole zbog pogrešnog obračuna plate u 2014. godini, kada su zakinuti od 300 pa do 3.000 dinara. Ako bi se više od 80.000 prosvetara odlučilo da tuži škole i zatraži svoj novac, sa kamatama i advokatskim troškovima, državnu kasu bi to moglo da košta i više od milijardu dinara.
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Unija sindikata prosvetnih radnika svojim članovima već su ponudili besplatnu pomoć advokata, koji će ih zastupati u ovim sporovima. Sindikati su u više navrata od Ministarstva prosvete tražili da ova greška u obračunu bude ispravljena, a zaposlenima novac vraćen. Sada kažu, kako se bliži rok zastarevanja, a Ministarstvo prosvete ne čini ništa, odlučili su da presaviju tabak. Sigurni su da će dobiti sporove. Državu će to koštati mnogo više nego da je isplatila dug, a sudskom epilogu najviše se raduju advokati, koji će svoje dnevnice naplatiti od države.

– Naši članovi iz Kragujevca nameravaju prvi da tuže. Iako smo više puta zahtevali da se ovaj problem reši, sada će mnogi ići na sud, što je za državu najnepovoljnija opcija – kaže Jasna Janković, predsednica Unije. – Kolege u Nišu su, uz pomoć advokata, angažovale veštaka koji je procenio da su nastavnici zakinuti za 3.000 dinara samo u julu 2014. godine. Sa kamatama, obračunao je da je dug za zaposlenog narastao na 7.000 dinara, a dnevnice po advokatskoj tarifi su 18.000 dinara.

Jasna Janković kaže da je problem nastao kada je stupio na snagu aktuelni Zakon o radu, te je promenjen način obračuna. Tada je napravljena greška za period koji su radnici proveli na godišnjem odmoru. Neverovatno je, kaže, da se u svakoj školskoj upravi razlikuje iznos koji nije isplaćen, a najviše su, dodaje, oštećene njene kolege u Vojvodini.Upravo zbog toga prve tužbe pokrenute su u Vojvodini, a neke su prvostepeno već i dobijene. U Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine upozoravaju svoje članove da im rok za podnošenje tužbe ističe 21. 8. ove godine, te ih pozivaju da svi to učine. Kažu, imali su i sastanak u Ministarstvu prosvete, ali nikakav dogovor nije postignut.

Nastavnik koji je među prvima tužio državu i već dobio spor bio je oštećen za 2.800 dinara. Kada su obračunate zatezne kamate i sudski troškovi, škola mora da plati 38.000 dinara. Presuda je dobijena prvostepeno, ali se škola žalila na odluku pa se čeka drugostepeni sudski postupak.

MINISTARSTVO ČEKA TUMAČENjE

U Ministarstvu prosvete kažu da su voljni se ovaj problem reši bez tužbi i sudskih procesa, kao i da su poslali dopis Ministarstvu za rad, od koga očekuju tumačenje:

– Imali smo sastanke sa predstavnicima ministarstava rada, finansija i državne uprave i lokalne samouprave. Postoje različita tumačenja ove situacije i mi čekamo da nas Ministarstvo za rad usmeri kako da postupamo. Ako se, pri obračunu tih zarada, uzme u obzir i zaključak Vlade Srbije, došli bismo do toga da mnogim zaposlenima ništa ne treba da se isplati, tj. da im je za jul isplaćeno manje, a za avgust za toliko više.

I. MIĆEVIĆ

Izvor: Novosti

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.