fbpx
spot_img

NDF pomaže rekonstrukciju pozorišta Boško Buha u Beogradu

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Novak Đoković Fondacija sa vrednom donacijom u iznosu od oko osam miliona dinara uključila se u rekonstrukciju dečjeg pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu. Svesni značaja koje ovo pozorište ima za naše najmlađe, tim Fondacije, na čelu sa Jelenom i Novakom Đokovićem, odlučio je da pomogne rekonstrukciju ove institucije sa izuzetnom tradicijom i jednim od najvećih ansambala u regionu.

 

Zahvaljujući donaciji, pozorište će sezonu dočekati sa novim foteljama, binom i scenskim zavesama, koje će biti izrađene u skladu sa zakonskim odredbama o bezbednosti dece. Pozorište „Boško Buha“ je jedino dečje pozorište koje nije adaptirano 64 godine.

Izuzetno smo ponosni što je Fondacija deo ovako važnog poduhvata kao što je rekonstrukcija pozorišta koje, nažalost, nije adaptirano decenijama. Želela bih da istaknem da smo odmah prihvatili poziv direktora pozorišta, i uložili maksimalne napore da učinimo sve što možemo kako bi ovaj prostor, u kome se trenutno nalazimo, zablistao u pravom svetlu. Pozorištu smo donirali oko osam miliona dinara, i nadam se da će i druge institucije i pojedinci prepoznati njegov značaj i misiju u životu najmlađih ljubitelja ove vrste umetnosti

rekla je Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Fondacije.

Rekonstrukcija pozorišta je uveliko u toku, a donacijom Fondacije obezbeđeno je 126 stolica za pozorišnu salu, zatim zavese koje odvajaju gledalište od sale, komplet scenskih zavesa načinjenih od trajno negorivog materijala, kao i nova bina, odnosno scenski pod.

Prema rečima Milorada Mandića Mande, v. d. direktora pozorišta Boško Buha, za kompletnu rekonstrukciju ove institucije neophodno je ukupno devet miliona evra:

Izražavam veliku zahvalnost Jeleni i Novaku lično, kao i svim njihovim saradnicima u Fondaciji, na podršci, pomoći i razumevanju kada je u pitanju rad i opstanak najstarijeg ansambl pozorišta za decu i mlade u Srbiji, i šire. Sanacija pozorišta i dalje nije završena, ali u ovom trenutku nam je najbitnije da će deca i drugi posetioci konačno ući u čistu i, pre svega, bezbednu salu posle 64 godine. Takođe se nadam da će ovaj vaš nesebični potez biti podsticaj i za sve druge koji su u situaciji da pomognu, ne samo pozorištu „Boško Buha“ već i drugim institucijama koje svoj rad posvećuju deci i mladima. Generacije koje dolaze su one od kojih zavisi budućnost svih nas, i mi smo dužni da im obezbedimo najbolje moguće uslove za odrastanje. Hvala vam što smo, uz vašu pomoć, u mogućnosti da im to obezbedimo. Hvala vam što smo, uz vašu pomoć, u mogućnosti da poštujemo naše najmlađe, kao i član 30. iz UN Konvencije o pravima deteta

Jedan od ciljeva Fondacije je da pomognemo institucije koje su važne za razvoj dece, izjavila je ovim povodom Jelena Đoković, direktorka Novak Đoković Fondacije:

Pozorišta su mesta na kojima deca stiču dragocena iskustva i koja doprinose svojim sadržajem da dečja znanja i usmerenja budu bolja. Novak i ja smo kao deca uživali odlazeći u „Boško Buha“ i bićemo srećni kada mališani budu gledali predstave u udobnim stolicama, a glumci izvodili svoje bravure na novim pozorišnim daskama

 

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin