fbpx
spot_img

Nerazumevanje: Koja platna grupa i kolika tačno plata?

Polemika kao rezultat najavljenih platnih razreda i grupa, posledica je delimičnog nerazumevanja u kojoj platnoj grupi treba da budu zaposleni u prosveti.

To je saopštila Unija prosvetnih radnika Srbije, navodeći da je predviđeno da veći deo zaposlenih bude u 8. platnoj grupi sa koeficijentom koji se kreće u rasponu 3,35 – 4,71, što bi značilo i platu koja bi se, prema trenutnoj uspostavljenoj ceni rada, kretala u rasponu od 47.870 do 67.500 dinara.

“Gledano sa strane i jeste povećanje, koje gotovo da, po mišljenju većeg dela javnog mnjenja, ne ostavlja prostor za nezadovoljstvo, a samim tim i ne nailazi na razumevanje tog istog javnog mnjenja. Logično se nameću pitanja: Pa šta sad opet hoće prosvetni radnici i zašto su večito nezadovoljni?”, navodi Unija.

Ovog puta, kako objašnjavaju, nezadovoljstvo nije posledica iracionalne težnje za poređenjem sa ostalim zanimanjima, npr. lekarima, već potreba da se otvori prostor da kvalitet i zalaganje zaista budu i nagrađeni, što se i poklapa sa mišljenjem Vlade Srbije.

Zbog toga Unija smatra da bi najbolji način da se to ostvari jeste startna pozicija u devetoj platnoj grupi.

“Trenutna pozicija u 8. platnoj grupi ne ostavlja mnogo prostora za napredovanje, jer kretanje kroz platne razrede u okviru ove grupe dolazi kao rezultat vremena provedenog na radu. Naime, onaj koji se ceo radni vek zalaže biće u neznatnoj prednosti u odnosu na onoga koji će samo na osnovu staža imati skoro istu platu. Startni koeficijent u 3. platnom razredu ove grupe iznosi 3,84. Ostavlja se prostor za napredovanje kroz još preostalih 6 platnih razreda (od početka rada, pa do penzije). To bi praktično značilo da prosvetni radnik sa 30 godina radnog staža, automatski dobija 7. platni razred sa pripadajućim koeficijentom od oko 4,5 i do kraja svog radnog veka ima prostora za napredovanje do maksimalnih 4,71, odnosno oko 3.000 dinara”, objašnjava se u saopštenju tog sindikata.

Umesto toga, ukoliko bi startovali sa 9. platnom grupom i 1. platnim razredom, početni koeficijent bi bio skoro identičan onom u 8. platnoj grupi i 3. platnom razredu i iznosio bi 3,86.

“Razlika je simboličnih 0,02 (u vrednosti koeficijenta) za početak, a ostalo bi, međutim, daleko više prostora za motivisanje, odnosno da se napravi diferencijacija između onih koji postižu prosečne i onih koji postižu izuzetne rezultate. Garantujemo da bi u tom slučaju ovih drugih bilo daleko više, na opštu korist dece, roditelja, škola, nastavnika i društva u celini”, zaključuje sindikat.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin