fbpx
spot_img

Nermin Delić – Bankrot ljubavi (Pjesnikove Bjeline, 2013)

Ljubljena, teško li je
politiku bježanja voditi

gledati te
kad me ne gledaš

stojati
kad daleka stojiš
nacrtana odsjajem nerođenih suza
što rodit će se
narednim treptajem

s pomišlju o tebi
dalekoj

o sebi
još daljem

o nama
najdaljim

i
kad bankrot ove ljubavi
empirijski izračuna se
i bol na dušu
zalijepi se

bez ijedne riječi
polaganja računa
tu nema.

___________________
Blog:

Nermin Delić – Bankrot ljubavi (Pjesnikove Bjeline, 2013)

PJESNIKOVE BJELINE, zbirka poezije, Edicija “Pisci Intergalaktike”, Agencija “Polaris kao ideja”, Novi Sad, Republika Srbija.

Knjiga je objavljena kao nagrada novoformirane agencije koja je imala za cilj promociju lijepe pisane riječi na prostorima bivše Jugoslavije. Izdavač knjige, Milen Šelmić, obratio se preko video linka javnosti na premijeri u gradu Jajcu, te istakao da predgovor ovoj knjizi nije potreban, jer bi predstavljao sponu između čitaoca i pisca. Knjiga se broji kao prvo izdanje ove agencije (zajedno sa knjigom “Golubovi nad odrom, Mensur Ćatić). Urbanistički omot knjige je rađen u jajačkom studiu Optimus, a fotografiju potpisuje jajački fotograf Samed Žužić.
O čemu knjiga govori? Radnja knjige je smještena u sadašnjost, početak 21. stoljeće, sa osvrtom na kraj 20. stoljeća. Naslov “Pjesnikove Bjeline” bukvalno je opravdao omot knjige, s tim da je u jednom intervjuu autor istakao da bijela boja, osim što označava ljepotu vodopada, buran tinejdžerski život, ustvari označava i samo njegovo poimanje života, posvećenost medicini, dobroti i ljepoti čistoga.
Također, gledajući književne kritike koje su pristigle poslije (jedna od njih je i kritika Ismeta Bekrića, najpoznatijeg dječijeg pjesnika u Bosni i Hercegovini), knjiga je djelo posvećeno upravo bosanskom jeziku i njegovoj ljepoti, jer obiluje arhaizmima koji su se početkom 21. stoljeća gotovo zbrisali iz književnog govora bh pisaca.
Recenziju za knjigu uz zen priču “Promijeni svijet” potpisuje Danja Đokić, bh pjesnikinja, koja kaže: ” Odlika ove poezije je najprije jednostavnost poetskog izraza koja kroz pjesmu prerasta u sjajnu metaforiku, kroz originalne poetske slike, sa neprenaglašenim frazemima i oksimoronima, koji upravo daju pjesmama onaj pravi bljesak. I sama različitost forme i stila, govori u prilog velikom dijapazonu najprije znanja i umijeća pisanja, a onda i onog urođenog pjesničkog nerva koji zapaža sve detalje i iz njih gradi sjajan svijet stiha. Ima u ovoj poeziji čarolije, bravura, originalnosti, snage izraza, ima onih nepredviđenih zaokreta od kojih čitatelj zanijemi .Nema automatizma pisanja, sve je duboko promišljeno i ulazeći u čaroliju stiha otvaraju nam se horizonti, prizmatičnost se okreće i blješti, a višeslojnost postaje udarna snaga njegovog pjesničkog izraza.”.

Nermin Delić
Pisac iz Jajca, idejni tvorac online balkanskog kontesta Mili Dueli, student medicine.