fbpx
spot_img

Novi rekord u Leskovcu: Pljeskavica teška 67,2 kilograma

Šesti put zaredom Predrag Lazarević i LJubiša Đorđević, ove godine pojačani Ivicom Zdravkovićem i Draganom Cvetkovićem, postavili su rekord u pravljenju najveće pljeskavice na svetu.

Oni su na tradicionalnom takmičenju na leskovačkoj „Roštiljijadi“ oblikovali i ispekli pljeskavicu tešku 67,2 kilograma.

Foto: I.Mitić

Četvoročlani tim leskovačkog restorana „Koliba“ krenuo je u „rekordnu avanturu“, pravljenjem pljeskavice od 55 kilograma roštilj mesa. Godinama unazad bore se sami sa sobom postavljajući nove izazove, jer konkurencije nema.

Prošle godine lestvicu su podigli za 750, a ove za 200 grama i tako došli do najveće pljeskavice na svetu teške 67,2 kilograma. NJen prečnik je pre pečenja bio 190, a pre skidanja sa velike skare 171 centimetar. U odnosu na prvi rekord pobedničkog tima najveća pljeskavica je teža za 12,2 kilograma, a ovogodišnja u odnosu na onu koja je napravljena pre 32 godine, na prvoj „Roštiljijadi“, više je nego tri puta teža.

Leskovačke roštiljdžije su na čestitanja i pohvale već navikle, ali kažu da im je svaki novi pokušaj dodatni izazov i da nemaju nameru da odustanu od novih rekorda.

Nadaju se konkurenciji, pa će i njima i posetiocima, ovo tradicionalno nadmetanje biti još zanimljivije, ali ako je i ne bude nastaviće da ispituju granice sopstvenih mogućnosti.

Najveći rizik u ovom nesvakidašnjem takmičenju nosi trenutak kada se pljeskavica okreće kako bi se ispekla sa obe strane. S obzirom na to da je njena težina sve veća raste i rizik da ne ostane cela, ali je to čar i izazov kome višegodišnji rekorderi ne mogu da odole.

Foto: I.Mitić

Kao i ranijih godina najveća pljeskavica na svetu, napravljena u prestonici roštilja, isečena je na komade i podeljena publici koja je sve vreme bodrila pobednički četverac i burnim aplauzom pozdravila njihov novi uspeh. Za dobru zabavu tokom ovog nesvakidašnjeg izazova pobrinuo se orkestar prve trube ovogodišnje Guče – Elvisa Bajramovića koji je nastupio i na velikoj sceni 32. „Roštiljijade“ u Leskovcu.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.