fbpx
spot_img

Obeleženo 47 godina od smrti kralja Petra II

Oplenac, Topola, 3. novembar 2017 – Povodom 47. godišnjice od smrti Nj.V. Kralja Petra II, u zadužbinskoj crkvi Svetog Đorđa na Oplencu služen je pomen blaženopočivšem Kralju nakon čega su položeni venci na njegov grob. U ime Prestolonaslednika Aleksandra venac su položili g-din Dragomir Acović,  predsedavajući Svetodavnih tela Krune, g-din Zoran Živanović, član Krunskog veća i g-din Ljubodrag Grujić, član Krunskog kabineta.

Kralj Petar II, rođen je u Beogradu 6. septembra 1923, kao prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Kumovi na krštenju bili su mu engleski Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka u Velikoj Britaniji). Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pošto je tada bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo na čelu sa Knezom Namesnikom Pavlom Karađorđevićem.

Drugi svetski rat primorao je Kralja Petra II da zajedno sa vladom emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Palestinu i Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde se pridružio drugim monarsima i šefovima država iz okupirane Evrope i bio prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu. Za vreme svog izbeglištva, Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom grčkom princezom Aleksandrom i sinom Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970, a sahranjen je u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Kralj Petar II bio je jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu 26. maja 2013.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.