fbpx
spot_img

OECD: Kanada najobrazovanija država na svetu

Kanada je prva na rang listi najobrazovanijih država na svetu, koju je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, mereći nivo obrazovanja odraslih u 36 zemalja članica te organizacije.

 

Kanada

Foto: Pixabay

Prema OECD-u, više od 56 posto odraslih građana Kanade steklo je neku vrstu obrazovanja nakon srednje škole.

 

OECD je nivo obrazovanosti država izrazio kao procenat pripadnika odrasle populacije, starosti između 25 i 64 godine, koji su završili neku vrstu tercijarnog obrazovanja, odnosno stekli diplome na dvogodišnjim ili četvorogodišnjim studijama ili stručnoj specijalizaciji.

 

Iza Kanade, na drugom mjestu je Japan, sa 50,5 posto odraslih sa višim i visokim obrazovanjem, a slede Izrael (49,9 posto), Južna Koreja (46,86 posto) i Velika Britanija, koja se sa 45,96 procenata našla na petom mestu.

 

SAD na šestoj poziciji

SAD, uprkos tome što više Amerikanaca pohađa koledže nego ikada ranije i što zemlja svake godine dominira na rang listi najboljih univerziteta na svetu, zauzeo je tek šestu poziciju među najobrazovanijim državama.

 

Prema OECD-u, 45,7 posto odraslih Amerikanaca u dobi od 25 do 64 godine završilo je neku vrstu tercijarnog obrazovanja.

 

Na sedmom mestu je Australija sa 43,74 posto diplomaca, osma je Finska (43,6 posto), koju prati susedna Norveška (43,02), a listu prvih 10 najobrazovanijih država zaključuje Luksemburg, za 42,86 posto odraslih građana koji su stekli obrazovanje trećeg stepena.

Izvor: Danas

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.