fbpx
spot_img

Ona ima pedeset desetki na medicini!

Student šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jelena Kravić kaže da nije planirala pedesetak „desetki“ u indeksu i besprekoran prosek od 10, već da želi da u budućnosti svoj posao obavlja najbolje što može.

 

Studenti medicine

Foto: Shutterstock

„Prosek nije planiran. Tako se zaređalo prvih par ispita, a onda sam videla da na studijama mogu više nego što sam mislila. Ali nije to samo zbog proseka. Hoću da svoj posao obavljam najbolje. Naravno, svugde postoje greške, svi smo ljudi, ali u medicini su one kardinalne, nedopustive„, kaže Kravićeva.

Ova devojka iz Kozarske Dubice, koja je stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“, rekla je Srni da je perfekcionista i da nije pogrešila kad je odabrala medicinu za profesiju kojom će se baviti.

„Oduvek sam želela da budem kardiolog, iako ima mnogo smerova u medicini kojima bih se mogla baviti“, istakla je Kravićeva.

Ona tvrdi da Beograd i Srbija imaju vrhunske i zasigurno najbolje medicinske stručnjake u regionu.

„Koliko uspevam da vidim, stanje u BiH je lošije nego u Srbiji. Na osnovu nekih slučajeva, prosleđenih iz Banjaluke u Beograd, mislim da je beogradski lekarski kadar stručniji. I to potiče od same razlike u fakultetima. Da se ne zavaravamo, ne može se anatomija prenositi do pete godine studija, kao što ne možete da gradite kuću bez temelja. Takođe, ne može da se studira deset godina“, ističe Kravićeva.

 

Ona navodi da je još rano govoriti o tome da li će se nakon studija vratiti u Republiku Srpsku, ostati u Srbiji ili otići u inostranstvo.

„Pokušaću da se ostvarim i poslovno i privatno, ali još ne znam gde. Što se tiče Srpske, iskreno, mnogo sam razočarana. Molim vas, kako može direktor jednog doma zdravlja da bude vodoinstalater, kako nesposobni i po kojoj liniji mogu da vode bolnice i institute? Neću da mi vodoinstalateri određuju platu i budu nadređeni. Ja se u njihov posao ne mešam. U cevi se ne razumem, a ne bi trebalo ni oni da se mešaju u medicinu“, kaže Kravićeva.

Ona je navela da joj je stipendija Fonda „Dr Milan Jelić“ mnogo pomogla u studiranju.

„Beograd je mnogo skup grad za život, a moji roditelji školuju dvoje studenata. Stoga, ova stipendija i Fond imaju veliki značaj za populaciju koja studira, nema stalna primanja, uglavnom živi samostalno i ima zahteve i izvan samog fakulteta. Učenje, rad i trud se uvek isplate, a znanje vam ne može oduzeti niko“, istakla je Kravićeva.

Ona je tokom studija više puta dobijala pohvalnice za postignuti uspeh na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Izvor: mondo.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.