Otvorena deveta Školica života za mališane u Pećincima

Novak Đoković fondacija u saradnji sa predstavnicima Opštine Pećinci  je u selu Donji Tovarnik otvorila devetu po redu Školicu života, u kojoj će predškolske programe pohađati 43 dece iz ovog mesta.

Vrednost projekta je 42.000 evra (5.100.000 dinara). Za potrebe Školice renovirane su dve učionice od oko 100 m2 u kojima će vreme provoditi deca od tri do pet i po godina. Deo sredstva je uložen i u kupovinu mobilijara neophodnog za rani razvoj mališana, kao i u stručno usavršavanje učitelja i nastavnika.

Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka Fondacije, koja je danas svečano otvorila novu Školicu života, istakla je odličnu saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave.

Za nas je veoma važno da imamo dobre partnere kada radimo neki projekat. Predstavnici Opštine su prepoznali važnost naših sugestija, jer je postojeći prostor trebalo preurediti i prilagoditi potrebama dece od tri do pet godina. Postojeće učionice smo adaptirali i sredili da ispunjavaju sve uslove neophodne za svakodnevni boravak najmlađih. Uradili smo i prenamenu mokrog čvora, tako da imamo jedan poseban toalet samo za ovu decu. Prepoznali smo i druge nedostatke, i Školicu opremili novim mobilijarom, jer je postojeći bio star i nebezbedan. Bili smo vredni, uradili značajan posao i drago nam je što će ova i buduće generacije imati sve neophodne uslove koje zahteva rad sa decom predškolskog uzrasta. Napomenula bih da radimo i na pripremi desete, jubilarne Školice života u Jaloviku i tome se posebno radujemo – rekla je Džudža Jakovljević.

nem_3262

Zahvaljujem se Fondaciji Novak Đoković što je realizacijom ovog projekta omogućila deci iz Donjeg Tovarnika da uče i da se igraju u mnogo lepšem i podsticajnijem okruženju od onog koje su imali do sada. Lokalna samouprava u Pećincima značajna sredstva ulaže u poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama na svojoj teritoriji. Samo ove godine renovirane su četiri škole, jer smatramo da i deca u malim sredinama, kao što je naša, zaslužuju da uče u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u velikim gradovima – rekla je na svečanom otvaranju Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Opštine Pećinci.

Ona je posebno istakla da je ovaj projekat značajan i zbog toga što u program predškolskog obrazovanja uključuje i decu koja ne pohađaju redovno vrtić i na taj način im pomaže da se socijalizuju, obrazuju i integrišu među vršnjake.

nem_3063Prema rečima Svetlane Popović, direktorke PU „Vlada Obradović Kameni“, njihovu nameru da podignu standard, poboljšaju uslove života i deci omoguće jednake šanse za obrazovanje prepoznala je Fondacija Novak Đoković.

Naša PU realizuje vaspitno-obrazovni proces u 15 naseljenih mesta opštine Pećinci, gde, realno gledano, deca ipak nemaju iste uslove i jednaku šansu za obrazovanje – što zbog prostora, što zbog drugih faktora koji utiču na organizaciju i obuhvat dece u pojedinim mestima. Jedno od tih mesta je i Donji Tovarnik, gde imamo 14 dece Pripremnog predškolskog programa i 24 dece od tri do pet i po godina, od kojih je 14 romske nacionalnosti. Fondacija je otvaranjem Školice života u ovom mestu pomogla u davanju šanse ovoj deci za srećnije i kvalitetnije odrastanje i učenje – podvukla je Popovićeva.

Pored Školice života u selu Donji Tovarnik, Fondacija je do sada otvorila i objekte u Ljigu, Raškoj, Kniću, Merošini, Kraljevu, Vladičinom Hanu, Lučanima i Šidu, a uskoro se očekuje i deseta u Jaloviku.

Partner na ovom lepom projektu je CIP Centar za interaktivnu pedagogiju.

nem_2986

Izvor: novakdjokovicfoundation.com
Foto:  novakdjokovicfoundation.com
Prethodni tekstFotografija dana
Sledeći tekstKarikatura dana
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.