fbpx

“Ovaj zid je dobar za pisanje”

 

Bukvalno svako mesto, drvo u parku, klupa, trotoar, zid pogodno je da se na njemu ispiše misao, aforizam, zapis, jednom rečju – grafit. U knjizi koja je pred nama dr Milutin Đuričković odabrao je i priredio grafite mladih koji su nastali na zidovima.
U predgovoru ovoj duhovitoj i nadasve zanimljivoj knjizi od priređivača saznajemo da je reč grafit italijanskog porekla i da je prvobitno označavala mozaičko ukrašavanje podova i zidova od mermera. Đuričković nam zatim predstavlja kratak istorijat i razvoj grafita, počevši od natpisa na kamenim površinama nastalim u Siriji, istočnom Jordanu i Saudijskoj Arabiji još iz četvrtog veka pre nove ere. Međutim u prve i tzv. moderne grafite spadaju starogrčki zapisi iz Efesa. Tokom vremena menjala se podloga na kojoj su ispisivani grafiti a takođe i alatke koje su tome služile. Danas je sprej osnovno ”tehničko sredstvo” za pisanje a bela farba za brisanje. Ta privremenost grafita je takođe, pored humora, ironije, satire i ostalog, jedna od važnijih osobina ove, da kažemo vrste umetnosti, koja od sedamdesetih godina prošlog veka, zahvata sve krajeve i meridijane naše planete.
Milutin Đuričković je ovu knjigu tematski podelio na sedam, uslovno rečeno – poglavlja. VOLIM TE KAO TEGLU MEDA – grafiti o ljubavi, ljubavnim zgodama i nezgodama, NIJE SVE U SVEMU – o životu i društvu, UŽIVAM U ŽIVOTU KAD VEĆ MORAM – o sebi i drugima, FUDBALSKA JE TUGA PREGOLEMA – o sportu navijanju i klubovima, MI SMO ONI NA KOJE SU NAS RODITELJI UPOZORAVALI – o porodici, roditeljima i deci, SVIĐA MI SE ŠKOLA, VOLIM JE DO BOLA – o školi i učenju, UVEK ME UHVATE KAD PIŠEM PO Z… – o grafitima.
Svojim majstorskim ilustracijama ilustrator Mijat Mijatović je doprineo da grafiti dobiju i svoj vizuelni karakter, kao neku vrstu druge dimenzije ove knjige.
Svaki čitalac će iz ove knjige odabrati svoj omiljeni, ili nekoliko svojih omiljenih grafita a pisac ovih redova je odabrao sledeći: ”Baba, pusti heklanje. Uzmi domaći.”
Ova neobična knjiga će čitaoca svakako nasmejati, oraspoložiti, ponekad podsetiti na mladost i njene nestašluke ali će ga na momente i nagnati da porazmisli o ozbiljnim temama i važnim porukama koje nam grafiti upućuju sa zidova.

Oliver Janković
Oliver Janković
Rođen 1957. godine u Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi još za vreme studija na Filološkom fakultetu, na kome diplomira na Grupi za poljski jezik i književnost. Posle 17 napisanih i izvedenih radio drama i dramskih minijatura, emigrira u pesničke vode, druži se sa kraćom prozom, esejima i književnom kritikom. Aktuelno, najčešće pliva u vodama humora i satire iako za sebe tvrdi da je strastveni neplivač.