fbpx
spot_img

Ovo su naši kandidati za najbolje učitelje na svetu

Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija petu godinu za redom.

Udruženje “Živojin Mišić” je partner Varkey Fondacije već tri godine, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“, još tada postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“.

Ono u šta veruje tim Varkey Fondacije jeste da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, jer sve počinje edukacijom.
Udruženje “Živojin Mišić” kroz ovaj projekat želi da još jednom nagradi, pohvali i ohrabri izuzetne nastavnike u Srbiji i da im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ove godine, izabrana su tri predstavnika Srbije za ovo svetsko takmičenje, a oni su ispunili sledeće kriterijume za dalji plasman, propisan od strane „Global Teacher Prize“-a. To su upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na „Global Teacher Prize“ plasira sledeće kandidate:

Borka Petrovića, nastavnika engleskog jezika u OŠ “Stevan Jakovljević” iz Paraćina,

Ivanu Kovačević, nastavnicu srpskog jezika i književnosti iz OŠ “Dr Dragan Hercog” iz Beograda

i Zorana Ilića, učitelja razredne nastave iz OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca.

Ovogodišnju komisiju činili su:

Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
Zoran Stanojević, urednik i novinar Radio televizije Srbije
Udruženje “Živojin Mišić”

Varkey fondacija nagrađuje pobednika ovog takmičenja sa 1.000.000 dolara.

Prvi rezultati takmičenja za titulu najboljeg nastavnika sveta očekuju se u decembru 2019. godine kada će biti proglašeno najboljih 50, dok će pobednik biti izabran u martu 2020. godine u Dubaiju.

Izvor: zelenaucionica.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.