fbpx
spot_img

Poziv za učešće na konkursu za finansiranje projekata – Vikimedija Srbije

Vikimedija

Foto: Wikimedia Foundation

Vikimedija Srbije raspisuje konkurs za finansiranje projekata iz oblasti slobodnog znanja i kulture. Konkurs je posvećen projektima manjeg obima za koje postoji mogućnost rasta u dugoročne i održive projekte. Prijave su otvorene od 17. januara do 20. februara 2019. godine.

 

VikipedijaVikiknjigeVikirečnikVikizvornikVikivestiVikicitat, neki su od projekata koje realizuje Zadužbina Vikimedija sa ciljem promocije i podrške stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja isključivo na neprofitan način. Naša misija je da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

 

Već 12 godina se bavimo prikupljanjem, širenjem i promocijom slobodnog znanja u cilju veće dostupnosti sadržaja na internetu. Program dodeljivanja mikrograntova realizuje se od 2014. godine i do sada je pružio podršku podnosiocima 27 projekata. Preko 20 hiljada fotografija je postavljeno i više od 1000 članaka napisano na Vikipediji na srpskom jeziku. Tematike projekata bile su raznovrsne, a sve aktivnosti imale su zajednički cilj – uvećanje slobodnog sadržaja i širenje ideje o slobodnom znanju. Iskustva volontera koji su učestvovali u aktivnostima više su nego pozitivna. Osim što se možemo pohvaliti raznolikošću projekata, izdvajamo i činjenicu da su učesnici u projektima bili iz raznih gradova Srbije.

 

Sada pokrećemo novi krug mikrograntova u nadi da ćemo privući mlade i starije volonterke i volontere, ljude pune entuzijazma, one koji vole onlajn, ali i oflajn rad i tako obogatiti našu zajednicu. Pozivamo vas da nam predstavite svoje ideje za stvaranje i širenje slobodnog sadržaja. Podnosioci mogu biti pojedinci, institucije, nevladine organizacije, organizacije koje se bave neformalnim obrazovanjem ili one koje imaju zajedničke ciljeve sa Vikimedijom Srbije. Imajte u vidu da su u pitanju manji projekti i da je gornja granica traženih sredstava 500 evra po projektu.

 

Kako da se prijavim?

Najpre posetite deo sajta Vikimedije Srbije namenjenog projektima kako biste stekli bolji uvid u to šta je ono na čemu mi radimo i kako vi možete da doprinesete. Ukoliko imate ideju za projekat, ali niste sigurni da li je ideja u skladu sa našom misijom ili niste sigurni da li ćete moći da sami realizujete sve aktivnosti, preporučujemo da pogledate strategiju naše organizacije i obratite pažnju na oblasti u okviru naših strateških fokusa:

 • Obrazovanje – u okviru ove oblasti radi se na ostvarivanju saradnje sa školama i fakultetima u pogledu implementacije obrazovnih projekata Vikimedije Srbije u pomenutim institucijama. Možete koristiti već postojeće modele saradnje sa obrazovnim institucijama poput kreiranja članaka na Vikipediji umesto seminarskih radova od strane učenika i studenata, ali možete osmisliti i neku drugu vrstu zajedničkog rada.
 • Saradnja sa institucijama kulture i institucijama od javnog značaja (GLAM institucijama) – u okviru ove oblasti potrebno je ostvariti dvosmernu saradnju sa pomenutim institucijama. Fokus može biti na digitalizaciji kulturnog nasleđa i obogaćivanje Vikimedijine ostave ili Vikipedije oslobođenim materijalima.
 • Podsticanje volontiranja je tema koja je stalno aktuelna u Vikimediji Srbije imajući u vidu da je udruženje pre svega volonterske orijentacije. Osmislite načine na  koje možete ojačati zajednicu, motivisati volontere i promovisati volonterizam. Posebno ohrabrujemo projekte koji uključuju pripadnike/ce osetljivih društvenih grupa.

 

Ukoliko i dalje imate nedoumice, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pojasniti mogućnosti realizacije.

 • Obrazac za predloge projekata možete preuzeti na ovom linku i popunjenog ga poslati na [email protected]. Ukoliko vam je potrebna konsultacija prilikom popunjavanja obrasca, pišite nam. Obrazac se ne popunjava onlajn već se preuzima i popunjen šalje na navedenu adresu.
 • Ciljevi projekta moraju biti u vezi sa slobodnim znanjem i rezultati moraju biti objavljeni pod slobodnom licencom.
 • Želimo inovativne projekte, sveže ideje, ali ćemo, naravno, uzeti u obzir i projekte koji su osmišljeni po već postojećim modelima. Ukoliko imate ideju za obimniji projekat, pozivamo vas da kroz mikrogrant realizujete jedan njegov deo, a da sledeće godine (ili kroz više godina), na obostrano zadovoljstvo, nastavimo rad na sveobuhvatnijem projektu.
 • Predloge nam dostavite najkasnije do 20. 02. 2019. godine.
 • Svi podnosioci projekata će do 15. marta biti obavešteni o ishodu.

Napomena: Imajući u vidu da je Vikimedija Srbije volonterska organizacija i da na projektima rade dobrovoljci koji ne dobijaju novčanu naknadu, kroz konkurs dodele mikrograntova se ne praktikuje isplata honorara.

 

Vremenski okvir realizacije:

 • 17.01.2019 – Objavljivanje poziva za prikupljanje predloga projekata.
 • 20.02.2019 – Završetak prijava i početak selekcije.
 • 01.03. 2019 – Prvi krug selekcije.
 • 15.03.2019 – Konačna odluka o projektima koji će biti finansirani.
 • 15.03 – 20.03.2019 – Početak realizacije projekata.
 • 30.11.2019 – Završetak realizacije projekata i početak pisanja završnih izveštaja.
 • 10.01.2020 – Krajnji rok za dostavljanje završnih izveštaja.

 

Verujemo da ćete biti kreativni i puni ideja za nove viki poduhvate

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.