fbpx
spot_img

Prednosti i mane onlajn nastave: Juče, danas, sutra

Početkom epidemije onlajn časovi su preko noći postali jedini model školstva, a resorno ministarstvo uvrstilo ih je i u novu strategiju obrazovanja. U petak smo saznali da će novim paketom mera biti obuhvaćeni i školarci. Stariji razredi osnovnih škola će, kao i srednjoškolci, pohađati nastavu onlajn.

Postavlja se pitanje da li klasičan oblik nastave polako odlazi u zaborav?

Opšti je utisak da je ovakav vid nastave ispunio osnovnu svrhu – izbegnuto je masovno zaražavanje među učenicima. Tu su i druge pozitivne strane onlajna, poput toga da su đaci dosta naučili o informatici, kompjuterima i njihovom korišćenju, no čini se da je više negativnih posledica.

Onlajn u budućnosti?

S tim u vezi, ono što je ponovo aktiviralo temu onlajn nastave kao predmet diskusije jeste Predlog strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, koji je još danas na javnoj raspravi. Naime, nacrtom strategije je predviđeno uspostavljanje državne onlajn osnovne škole i gimnazije. Ove aktivnosti definišu se kao “poseban cilj”, u delu koji se tiče razvoja digitalnog obrazovanja na preduniverzitetskom nivou. Navodi se da fokus treba da bude na unapređivanju digitalnih kapaciteta i veština učenika i zaposlenih u školama.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.