fbpx
spot_img

Predrag Kisa Kisić: Draga sloboda

„Draga sloboda, dal’ će znati da pjeva“

Sloboda je, kažu, skupa. Jeste, ali tamo gdje se ona prodaje. Postoje mjesta gdje sloboda nije na prodaju i gdje se ne može kupiti, to su mjesta na kojima se ona stiče.

Ali čovjek je već odavno napustio ta mjesta. Čovjek već odavno ni ne zna šta je sloboda. Već odavno je to postala samo misao, jedna riječ koja asocira na nešto što ima svoju cijenu, na nešto što se nečim plaća.

Čovjek, zapravo, može biti slobodan, ali on to ne želi. Čovjek 21 vijeka je zavolio svoj položaj, položaj roba u društvu modernog robovlasništva. Naučen da kupuje, a ne da stiče. Naučen da živi na rubu, na liniji na kojoj je sve neizvjesno, na kojoj sve što ima može pasti u ambis i nestati zauvijek izgubljeno. Naučen na uslovljavanja.

Sloboda ne smije biti nagrada pod uslovom. Ne smije postojati uslovna sloboda. Kakva je to sloboda pod uslovima? Sloboda je izbor. Ali, čovjek 21 vijeka ne zna šta da izabere, jer je naučen da daje sve što ima za ono što mu se nudi, i da je to što mu se nudi jedini izbor.

Ako je najveći đavolov trik taj što je uspio da ubijedi čovjeka da on, đavo, ne postoji. onda je najveći trik onih koji upravljaju društvom na globalnom nivou, u tome što su uspjeli da ubijede čovjeka da sloboda nije vrijednost, da sloboda nije izbor, da sloboda nije osnovno pravo, već da je to samo ideja slabih i nesposobnih da isprate moderno doba, da se uklope u društvo i sistem i ono što se u istim nameće, s druge strane, uspjeli su da ubijede čovjeka 21 vijeka da je sloboda iluzija, zabluda, a s neke treće strane, ubijedili su ga da je sloboda nešto drugo, nešto sasvim drugačije.

Vjerovati da je ovo slobodno društvo, da je ovo slobodna zemlja, da su ovo slobodne ulice, slobodne države, slobodni narodi, vjerovati da je ovo slobodno doba, bilo bi jednako kao kad bi ptica vjerovala da je njen kavez zapravo cijelo nebo. I Darvinizam ih je učio da je čovjek postao od majmuna, zapravo su im htjeli reći da će od čovjeka stvoriti majmuna. Danas svjedočimo tome da čovjek i majmun zajedno učestvuju u brojnim laboratorijskim eksperimentima. Čovjek 21 vijeka živi u jednom velikom eksperimentu sačinjenom od mnoštva drugih eksperimenata, a tu nema slobode.

Predrag Kisa Kisić

Predrag Kisa Kisić
Predrag Kisa Kisić
Rođen u Visokom 1991 godine. Živi i radi u Podgorici. Autor nekoliko neobjavljenih romana i zbirki pjesama. Izbjeglica. Trajno nenastanjeni stranac.