fbpx
spot_img

„Mosnjanske kiše“ u zavičajnom gnezdu

Predvečerje, 10. septembarskog dana okupilo je ljubitelje poezije u rodnom mestu zadužbinara Miše Anastasijevića, Donjem Milanovcu (nekadašnjoj varošici Poreč).

Dunav je raspričavo treptao negde na pola puta od Golupca ka Kladovu…

Upravo tu, gde se Dunav i nebo nestvarno dodiruju u linijama oka, ,,Amanet mosnjanskih kiša“ otkrio je tajne predanja.

Proredi u rasporedu predmeta(stolica) u Velikoj sali Kulturnog centra nisu umanjili radost literaraca okupljenih s poezijom u srcu.

Reflektujući prizvuk frulinog kolca dodavao je boje platnu dok se odmotavao mali film o ,,Amanetima mosnjanskih kiša“.

Autorka zbirke Nerandža Nena Kostić, stihokolik koji ne bira ni mesto ni vreme da prosine emocijom, priredila je zaista emotivno veče. Gosti prikaza ,,Amaneta mosnjanskih kiša“
bile su učenice 7. i 8. razreda OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Donjeg Milanovca, Staša Barunac i Emilija Nikolić, direktor majdanpečke Gimnazije – pesnik po vokaciji, profesor Gorčilo Potpara, Ljupka Dimitrijević pesnikinja iz Mosne i studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Katarina Gavrilović.

Video prikazom uključila se i jedna od recenzenata knjige, profesor Nevena Milosavljević iz Zvečana, koja je govoreći o predivima duše interpretirala pesmu ,,Vreteno života“.

Devedesetminutni performans pesama ,,Ima li ljubav boje“, ,, Umesti vlaškog ora“, ,, Gde živi Miljana“, ,, Šumenje“ i dr. … odmotavale su pređu stihova kad kad preočaranih lepotom porečkog podneblja…, a ipak osenčenih crtom lirskog subjekta ,,koji se traži u busenima izniklim s leve strane grudi“.

Tako su pesme ,,Oprosti mi oče“, ,,Beše jednom“ , ,, Uniforme“, ,,Lažni bogovi“ i sijaset drugih, uskomešale i održale pesnički naboj do samog kraja promocije.

Centar za kulturu priredio je koktel za učesnike i posetioce promocije gde nisu izostale razmene utisaka i nezaobilazno fotografisanje prisutnih. Svako je kući poneo delić stihotvorevine ,,Amaneta mosnjanskih kiša“.

Dok su Dunavom sanci jezdili ka Kazanu u večitoj zapitanosti sanjara ostali su titraji zapisa:

– Gde prestaje java, a Dunav i nebo sljube se…

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.