28. Januara 2020. | 21:06
Početna / Knjige / Predstavljena zbirka poezije Lorene Kujek

Predstavljena zbirka poezije Lorene Kujek

U holu Osnovne škole predstavljena druga knjiga poezije Lorene Kujek „Regeneracija neslomljive“.

Brojnoj je publici knjigu predstavila Sandra Lebinac Glasovac, koja je vodila kroz program u kojem su svoj prilog dali brojni Lorenini prijatelji – pjesnici iz Udruge pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka te glazbenici.

O Loreninom su stvaralaštvu dosada već izrečene brojne ocjene, jer je sinoć predstavljena zbirka druga, izdana u nepunih godinu dana.

…jer poezija Lorene Kujek nestandardna je i specifična po mnogo čemu i kao takva provocira sasvim nekonvencionalni pristup koji zahtijeva proširenje ustaljenih čitateljskih normi i književnih vidika.

Ovo je zbirka pjesnikinje koja ne pravi kompromise, kako u pristupu vlastitom unutrašnjem doživljavanju svijeta, tako i u pristupu  potencijalnom čitatelju. Lorena Kujek svoju poeziju piše jezikom intelekta, svog bogatog intelekta, jezikom  koji liričnost potiskuje u drugi plan i od čitatelja zahtijeva podizanje na jednu višu razinu svijesti.

Oni koji na to nisu spremni – nisu oni kojima se ova mlada, ali već sasvim oblikovana pjesnikinja obraća. Njena čitateljska publika je ona koja mora i želi razmisliti o odgovoru  i na ovakvo pitanje formulirano u jednoj od pjesama:  “…Kojom valutom naplatiti dug neizgovorenih istina…” ,  i na takvo pitanje odgovoriti pjesnikinji koja, u svom pjesničkom obračunu s demonima svojih opsesija, u svojevrsnom procesu koji pokreće u ovoj zbirci ne bi li  došla do oslobađajuće presude za sebe i onoga koji ju je proveo kroz labirinte bola platonske ljubavi, bez imalo poštede i oklijevanja također kaže:

“…Prognaj me u suton! Izmisli tamniju nijansu od crne! …”

Iz recenzije Beatrise Stošić

-Pisanjem se počela baviti u osnovnoj školi, ali tek u kasnijim gimnazijskim godinama počinje ozbiljnije pisati, rekla je o autorici Sandra Lebinac Glasovac.

-Završila je opću gimnaziju u Valpovu i nakon toga upisala studij upravnog prava u Osijeku.

Iako vrlo mlada, Lorena je već sada uvrštena među probrano društvo zavičajnih pjesnika Republike Hrvatske. Do sada je  izdala jednu zbirku pjesama pod nazivom „Na krilima snova“ koja je također vrlo dobro prihvačena u krugu njenih štovatelja, rekla je voditeljica.

Sudionike predstavljanja knjige pozdravio je načelnik Općine Petrijevci, Ivo Zelić koji je Loreni pružio nužnu pomoć i podršku u izdavanju zbirke koja sadrži 88 pjesama.

Izbor pjesama iz zbirke su interpretirali članovi  Pjesničke udruge čiji je Lorena član, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Davor Šamadan te Valentina i Vjekoslav Pavlović.

O pjesmama Lorene Kujek napisano je dosta recenzija, a neke od njih (Ane Marije Posavec, Beatrise Stošić i Admira Džibrića) interpretirale su Sandra Lebinac Glasovac i Ana Vazdar.

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.