fbpx
spot_img

Princeza Katarina u počasnom odboru Kongresa medicinskih sestara

Beograd, 21. septembar 2023. – Nj.K.V, Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su svečanom otvaranju 7. Nacionalnog kongresa sa međunarodnim učešćem medicinskih sestara i medicinskih tehničara pod nazivom „Istorijat sestrinstva Republike Srbije“, koji je održan u hotelu Metropol u Beogradu, pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo je sa velikim zadovoljstvom prihvatila da bude član Počasnog odbora ovog Kongresa, koji organizuje Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije – „Sestrinstvo“. Princeza je još jednom pokazala svoju podršku i poštovanje prema veoma važnoj ulozi koju medicinske sestre i tehničari imaju u zdravstvenom sistemu svake zemlje, i rado i sa ponosom se obratila okupljenima na otvaranju.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i Nj.E. prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja Srbijeprof. dr Jovica Milovanović, zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Aleksandra Ognjanović, načelnik Odeljenja za javno zdravlje Sekretarijata za zdravstvo grada Beograda, g-đa Vesna Jocić, direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara i mnogi drugi.

Na svečanom otvaranju, laureatima su uručena je i nagrada „Dobrila Pejović“ koje Udruženje medicinskih sestara tradicionalno dodeljuje zaslužnima, kao i povelje indstitucijama i pojedincima koji su doprinele radu Udruženja. Neke od tema kojima je posvećen ovogodišnji Kongres su: istorijat kroz praksu, rad strukovnih organizacija, obrazovanje, heroine našeg vremena, a plenarna tema bila je medicinske sestre kroz pesmu i poeziju.

„Tokom više od 22 godine života u našoj zemlji, obišla sam mnoge bolnice, upoznala vaše brojne kolege i veoma sam dobro uvidela značaj vaše plemenite profesije. Ovo je savršen trenutak da se ponosimo i odamo poštovanje svima vama, medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, koji neumorno radite, dok se hrabro i odvažno suočavate sa najtežim izazovima. Svakodnevno pomažete hiljadama pacijenata, pokazujući i saosećanje i najviši nivo posvećenosti svom plemenitom životnom pozivu.

Uloga medicinskih sestara u zdravstvu, ne samo kod nas, često se nepravedno potcenjuje, a njihov doprinos umanjuje. Ipak, dobro je poznata činjenica da je uloga svakog od vas nemerljiva i nezamenljiva. Efikasan, razvijen i pouzdan medicinski sistem je jedan od osnovnih stubova svakog društva, a medicinske sestre i tehničari su temelj tog sistema. Kao što srce održava telo, medicinske sestre održavaju bolnice, one su srce i duša svake zdravstvene ustanove.

Hvala vam na svemu što radite za sve kojima je potrebna medicinska pomoć. Hvala vam na hrabrosti, posvećenosti i požrtvovanosti, koja je posebna i jedinstvena, kao i na neumornoj brizi i ljubavi prema svim pacijentima. Ova konferencija je divna prilika da pogledamo u prošlost i prisetimo se korena, porekla, organizacije, obrazovanja i prethodnog rada svih heroja vaše profesije. Ali takođe, ovo je prilika da se steknu nova dragocena znanja koja će biti od velike koristi vašim pacijentima. Znanje pravi razliku u svemu, a ovakvi događaji predstavljaju ulaganje u bolju budućnost našeg sestrinstva, našeg zdravlja i naše zemlje“, istakla je Nj.K.V. Princeza Katarina u svom govoru.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo takođe je istakla i značaj saradnje i razmene znanja i iskustava među medicinskim sestrama, kao ključnog faktora za podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite. Upravo iz tog razloga, Nj.K.V. Princeza Katarina je osnovala Kraljevski odbor medicinskih sestara koji ima za cilj da pruži podršku i podstakne saradnju medicinskih sestara širom naše zemlje u ovom značajnom sektoru.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin