fbpx
spot_img

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu jedinstveni muzej u ovom delu Evrope

U samom srcu Srbije, na samo 6 kilometara od auto-puta nalazi se Svilajnac. Upravo u ovom mestu turisti iz raznih krajeva sveta i Srbije imaju prilike da posete jedinstven muzej u ovom delu Evrope – Prirodnjački centar Srbije.
Izgrađen na najfrekventnijem turističkom pravcu – na samo 6 km od auto-puta (E 75), a pored regionalnog puta Markovac-Svilajnac-Despotovac u neposrednoj blizini kompleksa Sportsko-turističkog centra Prirodnjački centar Srbije udaljen je od Beograda je 110 km; od Kragujevca 45 km; Niša 132 km; Smedereva 60 km.
Prirodnjački centar Srbije nastao je 2015. godine i samo tokom prve godine svog rada obišlo ga je više od 80.000 posetilaca, što svedoči o velikoj važnosti ovakve naučno-obrazvne ustanove. Od tada ova ustanova je u konstantnom rastu, a do sada ga je obišlo preko 150.000 ljudi. Na moderan i zanimljiv način Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu promoviše naučni turizam i popularizuje prirodne nauke.
Postavkama u Prirodnjačkom centru posebno se raduju deca i školarci, te je ovo najbolja prilika da svoje mališane, kroz devet muzejskih postavki, uvedete u svet nauke i prirodnjaštva.Prirodnjački centar nezaobilazno je mesto školskih ekskurzija, jer predstavlja najbolji i najlepši način da se deca upoznaju sa složenim svetom nauke.
Devet izložbi koncipirano je brižljivo i na takav način da budu prilagođene svima. Sadržaj Prirodnjačkog centra Srbije čine izložbe koje do sada nisu viđene u našoj zemlji na ovaj način:
1„Geološki vremeplov “ jedna je od najatraktivnijih izložbi i predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka. Posetioci doživljavaju svojevrsno putovanje u prošlost kroz prikaze geološke istorije Zemlje od Velikog praska do pojave savremenog čoveka. To je prikaz evolucije planete Zemlje kroz ilustrativne primere geoloških era i perioda kao i ključnih događaja u evoluciji živog sveta.
2.Izložba „Svet dinosaurusa“ smeštena je u centralni delo zgrade. Paleonotološku postavku čine skeleti različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika.3.Izložba „Svet minerala i stena“ predstavlja minerale i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje, a sličan je čuvenom Kriptonitu iz Supermenovih stripova.4.Izložba „Biodiverzitet Srbije“ predstavlja životinjsko bogatstvo naše zemlje.5.Izložba „Nebesko kamenje“ postavka je o meteoritima, koja se sastoji od tri replike značajnijih meteorita koji su pali na teritoriju Srbije.6.Izložba “Svedoci ledenog doba” gostujuća je izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koja na autentičan način prikazuje impozantne primerke megafaune koji su tokom poslednjeg Ledenog doba (pre oko 16 miliona godina) živeli na prostorima današnje Srbije i koji su sa tih prostora nestali pre oko 10.000 godina. Kao posebnu atrakciju ove izložbe izdvajamo repliku mamuta “Kike” u prirodnoj veličini, koja je otkrivena 1996. godine.7.Izložba “Bioarheologija Đerdapa” gostujuća izložba Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja posetiocima predstavlja jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira, otkrivenu početkom šezdesetih godina na srpskoj strani Dunava u Đerdapu, a čije je istraživanje nastavljeno 2006. godine. Tokom godina istraživanja na ovom lokalitetu otkriveno je naselje čija je starost oko 10.000 godina i jedno je od najznačajnih arheoloških otkrića u svetskim okvirima.
Posetioci mogu da pogledaju skelete jednog od najstarijih stanovnika Lepenskog Vira, kao i jednog od najmlađih tj. jednog mezolitskog deku i jednu neolitski bebu, devojčicu.8. Izložba “Vulkan” smeštena u parku Prirodnjačkog centra u modelu ”pravog” vulkana visine oko 10 metara. Jedinstvena izložba na temu vulkanologije posetiocima pruža odgovore na pitanja: Šta su vulkani?; Gde se oni nalaze?; Koja je njihova uloga na Zemlji?; Kakvi sve vulkani postoje?; Da li je bilo vulkana u Srbiji? Veći deo ove izložbe čini i zbirka stena vulkanskog porekla, kako iz naše zemlje tako i iz različitih krajeva sveta.9.Izložba “Geodiverzitet Srbije” je smeštena na spratu Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Ova zanimljiva postavka predstavlja geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 5 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu.DINO PARK – DINOSVIL
Prilikom posete Prirodnjačkog centra nemoguće je zaobići posebno atraktivan i zabavan DINO PARK – DINOSVIL koji se sastoji od 20 replika različitih vrsta dinosaurusa urađenih u prirodnoj veličini i živom obliku, od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara.
Tu možete posetiti i bogato opremljenu suvenirnicu u kojoj možete kupiti unikatne i ručno rađene suvenire, igračke, nakite i knjige.

Takođe, možete napraviti i predah i se osvežiti uz kafu i nešto slatko u kafe-restoranu, koji se nalazi na obodu parka i iz kog se pruža fantastičan pogled na ovaj jedinstveni ambijent.I najmlađi posetioci imaju u parku svoj „kutak“ sa specijalizovanom igraonicom, gde najmlađi kroz igru ulaze u složeni svet nauke. Deci se ovako nauka približava na zabavan, inovativan i interaktivan način.
Ukoliko još niste isplanirali šta biste radili tokom Prvomajskog mini-odmora, imamo sjajne vesti za vas!
Prirodnjački centar radiće i 1. maja u periodu od 10 do 18 časova, a svi posetioci muzeja moći će BESPLATNO iznajmiti bicikl i, nakon obilaska Prirodnjačkog centra, upustiti se u dalju avanturu na dva točka.
Ovim činom opština Svilajnac želi da skrene pažnju na zaštitu životne sredine, koja je globalna svetska tema i o čemu se mnogo govori u poslednje vreme.Uvođenjem sistema za iznajmljivanje bicikla pod nazivom “SVI-BAJK” gradska opština želi da podigne svest građana i skrene pažnju na ovaj problem sa kojim je suočen ceo svet. Pored društveno odgovorne strane, iznajmljivanje bicikle ima i svoju praktičnu stranu– olakšava kretanje i pruža jedinstveni doživljaj u turističkom obilasku grada.
OPANAK

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin