fbpx

Promovisan zbornik “Stihom govorim 5+”

U rodnoj kući Đure Jakšića na Skadarliji promovisana je zajednička knjiga „Stihom govorim 5+“ koja je „nastala kao rezultat petogodišnjeg rada Međunarodnog udruženja Stihom govorim iz Bijelog Polja. Do sada je objavljeno pet zajedničkih knjiga, kroz koje se predstavilo više od 80 autora koji žive na svim kontinentima. Među njima odabrali smo pedesetoro koji su ugradili sebe u projekat koji traje već šest godina, projekat čija je ideja vodilja: Borba protiv predrasuda. Imali smo tu sreću i zadovoljstvo da je naš projekat sastavni dio većeg projekta „Evropa za kulturu, kultura za Evropu“ koji smo kandidovali na konkursu IPA projekata prekogranične saradnje za Crnu Goru i Srbiju (treći poziv). Komisije Delegacija EU u Crnoj Gori i Srbiji su dale podršku tom projektu u kom su partneri JU Ratkovićeve večeri poezije i naše udruženje sa crnogorske strane, a iz Srbije JU Biblioteka  Vuk Karadžić i UG Limski darovi iz Prijepolja. Svi smo imali svoje aktivnosti, a naše udruženje je kandidovalo, između ostalog, zajedničku knjigu Stihom govorim 5+ i četiri prateće promocije. Ovu aktivnost potpuno finansira EU.“ Ističe  Slobodan Zoran Obradović, inače predsjednik pomenutog udruženja i idejni tvorac projekta „Stihom govorim“.

Na početku večeri  Labud N. Lončar, pjesnik iz Bara, kao moderator večeri  se u ime svih učesnika zahvalio Slobodanu Zoranu Obradoviću što je na jednom mjestu objedinio mnogo dobrih pjesnika i ocijenio ih peticom iz prijateljstva i to: 5+-

Ovjerena petica iz prijateljstva!

U nastavku večeri a u  prelijepom ambijentu uz brojnu publiku stihove su govorili: Tanja Petrović iz Novog Sada, Labud N. Lončar iz Bara, Marijana Pilipović iz Beograda, Marin Čavališ iz Podgorice, Pavle Lazić iz Beograda, Sonja Milovanović iz Lajkovca, Olivera Grčić iz Beogarda kojaje po svojo želji čitala pjesme Slobodana Z. Obradovića, Gorica Stanković iz Leskovca je govorila pjesmu Biljane Kitić Čakar iz Prnjavora a koja je bila spriječena da dođe, a pjesme Peka Lalića iz Majdanpeka čitala je SonjaMilovanović, dok je pjesmu Mladena Babovića iz Bara a koji je angažovan na gašenju požara U Crnoj Gori govorio Labud N. Lončar. Čitanjem pjesnika koji su trebali da dođu na promociju a koji su sprečeni u zadnji čas „ovjerena je“ petica iz prijateljstva!

 

 

Muzičku podršku i poseban šarm večeri dale su Nevena Branković i Dejana Uskoković iz Beograda koje su otpjevale izuzetno lijep etno blok pjesama. Oduševljena publika ih je burno pozdravila aplauzom  pokazujući da etno muzika nikada ne gubi na svojoj vrijednosti, naprotiv!

 

Na kraju večeri pjesnicima i publici se obratio Aleksandar Saša Obradović zahvaljući se na prisustvu i brojnosti uprkos nesnosnoj vrućini. Posebno se zahvalio pjesnicima koji su doputovali iz udaljenih krajeva u Beograd. Takođe, lijepim riječima se zahvalio poštovanoj publici koja je bila podrška prijateljima pjesnicima koji su predstavili zajedničku knjigu 62 autora. Potom je pozvao pjesnike i publiku da se osvježe pićem imajući u vidu skadarlijski, vreli, letnji dan.

Milenko – Miško Jovanović

 

 

 

 

Labud Lončar
Labud Lončar
Rođen u Ivangradu (današnje Berane). Objavio četiri knjige poezije. "Rođenje suze", "Ostavljanja" , "Na poleđini sna" i "Ako prećuim pjesmu". Dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Član mnogih književnih udruženja. Zastupljen u tridesetak zbornika poezije a on sam je bio urednik tri zbornika i dva časopisa. Časopisa za književnost i umjetnost i časopisa za Haiku "Nekazano". Priprema nova izdanja...Pored poezije voli fotografiju i ribolov. Osnivač je i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca "Nekazano". Živi i stvara u Baru. Nastoji da svaki dan nauči nešto novo...