fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Strategija komunikacije

propaganda_sav_doba_28_pokazivac

Prilikom postavljanja propagandne kampanje, najvažnija faza prema onima, nad kojima se vrši propaganda, jeste uokvirenje strategije komunikacije. Definisanje strategije, u suštini je odabir odgovarajućih propagandnih tehnika, načina komuniciranja i odabir propagandnih sredstava u zavisnosti od tipa propagandne aktivnosti, definisanog cilja i ciljne grupe kojoj se propaganda obraća.

Zadatak strategije, jeste da zađe u srž javnog mnjenja (ciljne grupe) i detaljno odredi tip, odnosno model komuniciranja koji će se koristiti za vreme kampanje. U tu svrhu, propagandista mora obratiti pažnju da li će koristiti jednostrani ili dvostrani princip prezentovanja propagandnog ili propagandnih apela tj. da li će se tokom kampanje koristiti masmediji ili drugi kanali komunikacije. Kanal komunikacije koji bira propagandista, zavisi i od toga kakva je ciljna grupa kojoj se propaganda obraća putem kampanje, na primer – javni skupovi, slanje štampanog materijala odabranoj ciljnoj grupi (pošta), upotreba vesti). Cilj svih propagandista je da se na najoptimalniji način (troškovi) dobije maksimalni efekat propagandne kampanje.

sema_modela_kom_pokazivac_28

Slika: Šema modela komunikacije u toku propagandne kampanje

Strategija komunikacije predviđa izbor propagandnih sredstava, medija, promotivne akcije i PR gostovanja kako bi se komunikacijski proces kampanje zaokružio. Pomenute kombinacije, mogu biti različitog karaktera, obima, a to se prvenstveno određuje na temu, vrstu i karakter kampanje i u skladu sa ciljevima i odabranim ciljnim grupama.

_________________________________________________________________________

Napomena: Članci na Portalu su modifikovani segmenti moje knjige ,,Propaganda savremenog doba” koja je u fazi pisanja (izrade)

© Zabranjeno je kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Dozvoljeno je korišćenje tekstova iz članaka ili nekog njihovog dela kao dodatne literature prilikom izrade radova uz OBAVEZNO navođenje autora, naslova publikovanog teksta, Portala i godine.

Prethodni tekstKarikatura dana
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.