fbpx

Radionica : „Da li znaš šta jedeš?“

Radionicu radili: učenici od III-VIII razreda osnovne škole “D. Obradović” Opovo IO”O. Petrov” iz Barande (*može se realizovati i na nivou jednog odeljenja, po izboru).
Vreme realizacije radionice: Jedan školski čas, 45 minuta.
Radionicu osmislila : prof. raz. nastave Nada Kljajić
Pomoćnici u realizaciji radionice: profesor istorije Jasmina Đukić, profesor biologije Vesna Jovanović i profesor geografije Sanja Vukmirović
Materijal za rad: 3 hamera, flomasteri, lepljiva traka, tekstovi sa slikama namirnica, 2 „Piramide ishrane“ sa unetim namirnicama i bez njih, tablice sa zapisanim emulgatorima industrijskih prehrambenih proizvoda, recepti i potrebne namirnice za salate: šargarepa, jabuka, kupus, krastavac, čaša jogurta, beli luk, med, suvo grožđe, neslani suncokret. Anketni listići sa pitanjem : „Šta sam naučio učestvovanjem ili posmatranjem radionice?“
Cilj radionice:Radionica je osmišljena u cilju upoznavanja učenika o značaju zdrave ishrane i štetnosti preterane upotrebe industrijski obrađene hrane. Upoznavanje i usmeravanje učenika na važnost kvalitetne ishrane zbog pravilnog i zdravog rasta i razvoja, bez pojave bolesti: dijabetesa, visokog pritiska, kancera, bolesti creva, pojave anoreksije, bulimije itd. Pozitivna promocija zdrave hrane bez veštačkih dodataka i hemije.

Radionica se sastoji iz pet etapa.
Prva etapa (traje 10 do 15 minuta):
Učenike podeliti u tri grupe po četiri člana.
( *U našoj realizaciji su to bili učenici IV, V i VI razreda).
Nazivi grupa:
„BILjNA HRANA“ (slike i tekstovi mogu biti po izboru o npr, belom luku, paradajzu, jabuci i pšenici),
„HRANA ŽIVOTINjSKOG POREKLA“( slike i tekstovi o npr. siru, mleku, mesu, jajima) I
„SLATKIŠI, GRICKALICE I GAZIRANA PIĆA“ (slike i tekstovi o npr. čipsu, koka-koli, čokoladi, keksu).
Na stolu do učesnika radionice nalaze se potrebni tekstovi sa slikama koje će koristiti u radu. Svaki učesnik će individualno učiti za 5 minuta što više o namirnici koju je izabrao u okviru grupe. Nakon tog vremena će svako pojedinačno u nekoliko reči ispričati šta je naučio i istaći svoje lično mišljenje, o toj namirnici (npr. Da li je voli? Koliko je često jede? itd. Drugovi iz grupe mogu ukratko to potvrditi ili negirati ako žele).
Druga etapa (traje 5 minuta):
Slike sa tekstovima će predstavnici grupe (izabrani iz grupe) polepiti na polja prazne „Piramide ishrane“. Pored nje će stajati već urađena „Piramida ishrane“ kao smernica učenicima.
(*Ovaj deo su u našoj realizaciji su radili učenici III razreda).
Treća etapa (10 do 15 minuta):
Učenici su i dalje u grupama pod istim nazivima. Svaka grupa je dobila po 5 praznih ambalaža različitih industrijskih proizvoda za ljudsku ishranu i tablice sa istaknutim emulgatorima.
Zadatak svake grupe je da na hameru zalepe praznu ambalažu a ispod nje zapišu flomasterom sve emulgatore koje sadrži u sebi kao i njihovo poreklo.
Nakon tog rada, prezentovaće svoja zapažanja.
(*Ovaj deo su u našoj školi radili učenici VIII razreda).
Četvrta etapa (10 minuta):
Tri grupe od po tri učenika u ovom delu radionice dobijaju po tri recepta za pravljenje svežih salata od priloženih namirnica. Ovaj pripremni deo (seckanje i rendanje potrebnih namirnica za salatu) se radi dok koji su podeljeni u tri grupe po četiri učenika (osmaci) rade treću etapu. Nakon prezentovanja treće etape, učenici su napravili salate i omogućili drugovima da ih probaju. Recepti se nalaze na stolu, kako bi ih svi videli.
(*Za ovaj deo su bili zaduženi učenici VII razreda).
Peta etapa( 5 minuta):
Na kraju radionice, ko bude želeo može kratko da zapiše na anketnom papiru da li je nešto naučio o zdravoj ishrani učestvujući ili posmatrajući ovu radionicu „Da li znaš šta jedeš?“
(*Učenici su većinom zapisivali, da će u buduće više voditi računa o tome šta jedu u toku dana).

Zaključak:

O radionici „Da li znaš šta jedeš?“

U OŠ „D. Obradović“ IO „Olga Petrov“ iz Barande se realizovala radionica 28. aprila 2015. Ideja je proistekla iz činjenica koje su govorile u prilog lošoj i nekvalitetnoj ishrani dece u najvažnijoj fazi rasta i razvoja organizma. U okviru Podmladka Crvenog krsta je zato realizovana ova radionica kao podstrek svim učenicim a i zaposlenima da pripaze šta i koliko svakodnevno jedu. Radionica je uspešno realizovana, a ideja će se nastaviti dalje razvijati u pozitivnom smeru. Rukovodićemo se i poslovicama :
„Zdravlje na usta ulazi“,
„Jedi zdravo da bi imao dug život“,
„Zdravlje je najveće bogatstvo“…

***Radionica je objavljena u Prosvetnom pregledu.***

Prilog:

Recepti za zdrave salate

Recept broj 1
Medena salata

Narendati 1 šargarepu, dodati šaku suvog grožđa i šaku neslanog oljuštenog suncokreta i 3 kašike meda. Izmešati  sastojke.

Recept broj 2
Salata sa jabukom

1 jabuku i četvrtinu glavice kupusa sitno izrendati i pomešati.

Recept broj 3
Salata sa jogurtom

1 krastavac iseći na kockice, posuti sitno iseckanim belim lukom i preliti jednom čašom jogurta. Izmešati.

 

Radionica
Radionica

Radionica
Radionica

 

 

Nada Kljajić
Nada Kljajićhttp://nadakljajic.blogspot.com/
Učiteljica, pisac, slikar, maštar,...Voli igru, druženje, ples, muziku. Navija za ljubav, savest, razum, duhovnu glad.