fbpx
spot_img

Radionice karikature u Sloveniji

Na poziv Srpskog kulturnog umetničkog društva Velenje – SKUD Velenje, poznati srspki karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš gostovao je u Velenju, u Sloveniji, od 13. do 19. maja, gde je održao niz radionica karikature i ilustracije za decu. U organizaciji SKUD Velenje, u Muzeju Velenje održana je trodnevna radionica pod nazivom OD INSPIRACIJE DO ILUSTRACIJE, koja je trajala od 13. do 15. maja, i brojala je oko 25 polaznika, dece uzrasta od 4 do 14 godina.

Na radionicama su rađene vežbe krativnog razmišljnja, gde su deca u nekim zadatim oblicima trebala da prepoznaju neke nove originalne oblike, pa je tako od kapi vode nastao zec, od cveta klovan, od drveta ovca. I rađena je vežba korak po korak, gde su deca zajedno sa Nikolom učila da crtaju lava, meduzu, viteza, kornjaču. Sve je to krunisano 16. maja sa dve izložbe u Muzeju Velenje, izložbom dečjih radova nastalim na radionicama, i izložbom karikatura Nikole Dragaša, pod nazivom NIJE SMEŠNO.

Na otvaranju izložbe deci su dodeljene diplome, a Nikoli je uručena zahvalnica za doprinos kulturi srspkog naroda u Sloveniji. Ono što je posebno davalo značaj i duh ovim radionicama, jeste sam ambijent, jer se Muzej Velenje nalazi u adaptiranom zamku, a u okolini Velenja ih ima oko dvadesetak, i samo je ovaj u funkciji. Nikola Dragaš je održao još nekoliko radionica u Velenju, i to u osnovnoj školi Anton Aškerc, u umetničkom odeljenju, gde su deca sa radošću prihvatila radionice, i u znak zahvalnosti na čelu sa svojom nastavnicom Jelkom, poklonili su Nikoli skulpturu Bika, koju su sami napravili.

Posebno iskustvo je bila radionica u Gimnaziji Velenje, koju je pohađalo oko dvadesetak đaka, sa umetničkog smera, gde su demonstrirali svoje znanje i tehniku iz crtanja i slikanja, i napravili prava mala remek dela… Jedina radionica na kojoj su pored dece imali priliku da prisustvuju stariji, bila je radionica crtanja u Galeriji Velenje. Stariji su ponovo imali priliku da budu deca, i sjajno su se zabavili i napravili sjajne crteže. Zahvaljujući SKUD-u Velenje, Nikola je ima prilike da poseti kulturne lepote Slovenije, kao što je Muzej Velenje, Rudarski Muzej, Pokrajinski muzej u Celju, Nacionalnu galeriju u Ljubljani, i prelepa jezera Bled i Bohinj.

Nikola Dragaš o radionicama karikature u Sloveniji:

Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam imao prilike da radim sa decom u Sloveniji, koja su pokazala veliku želju i interesovanje za crtanjem. Poseban je osećaj raditi u adaptiranom zamku, kao da hodate kroz istoriju, imajući osećaj da će je baš neko od dece koja pohađaju radionicu ispisati. Tokom ovih radionica bilo je puno emocija i lepih trenutaka, a poseban je osećaj kada sam od male devojčice Eme koja je pohađala radioice dobio komplet bojica za uspomenu, a velika čast mi je učenjena kada sam postao počasni član Srpskog kulturnog umetničkog drruštva Velenje – SKUD Velenje

 

Pogledajte i galeriju slika sa ovih događaja.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.