fbpx
spot_img

Reiki

Foto:Ognjen Janjić
Foto:Ognjen Janjić

Kako je skoro izašlo u javnost da se Novak Đoković bavi Reikijem, želela bih malo da vam približim tu fantastičnu tehniku, koju i sama proučavam i praktikujem već više od pet godina. Predstaviću vam ukratko šta je Reiki i koji su njegovi benefiti, a za ostalo očekujte neki novi tekst.

Za Reiki se može reći da je jedna od najstarijih metoda unapređenja zdravlja, koja se zasniva na kanalisanju i korišćenju univerzalne (životne) energije. Nije religijski određen, niti rezervisan za neke posebne kategorije ljudi, sa posebnim sposobnostima i talentima, već ga mogu koristiti svi koji to žele.

Sam naziv – REIKI – vodi poreklo od japanskog izgovora dva karaktera koja se koriste da opišu energiju. REI znači univerzalna, božanska, životna i KI znači energija, poznata u mnogim kulturama kao Prana, Ći, Mana ili Ka.

Poreklo korišćenja univerzalne životne energije datira jako daleko, čak i do 2500 godina, ali ono što mi danas nazivamo Reiki, zvanično je nastalo 1922. godine, kada je Mikao Usui (prvi koji je nakon posta i meditacije od 21.dana, na planini Kurami u Japanu, primio usklađivanje, zajedno sa detaljima kako ih dalje prenositi i koristiti) u potpunosti definisao principe i  metode ove isceliteljske tehnike. Taj Tradicionalni, Usui Reiki je najzastupljeniji Reiki stil i njegovo puno ime je Usui Shiki Ryoho Reiki. Na njegovom temelju, razvili su se i drugi oblici Reikija, kao što su Kundalini Reiki, Originalni Reiki, Zlatni Reiki itd.

Reiki principi, koje je još Mikao Usui definisao, su predviđeni kao sastavni deo života svih Reiki praktičara, odnosno kao neke ideje vodilje, ka čemu treba težiti i ka čemu nas sama upotreba Reikija i vodi. Iako za to predviđeni, lično ih preporučujem svima, praktikovali oni Reiki, ili ne.

Ti principi jesu:

Samo danas se neću ljutiti;

Samo danas se neću brinuti;

Samo danas ću biti zahvalna/an zbog svega što imam;

Samo danas ću raditi pošteno;

Samo danas ću biti ljubazna/an prema svim živim bićima.

Ministarstvo Zdravlja Republike Srbije je Reiki svrstalo u metode tradicionalne (alternativne) medicine, objašnjavajući ga kao isceljujuću kosmičku energiju, koja ima niz pozitivnih efekata: smanjenje napetosti, stresa, povećanje samoisceljujućih sposobnosti organizma, smanjenje bola, ubrzanje i olakšanje postoperativnog oporavka, jačanje imunog sistema itd.

Neka naučna istraživanja su pokazala da mi iz okoline primamo u proseku svega 5-10% životne energije, dok se sa primenom Reikija taj broj povećava na 90-100%. Upravo taj priliv energije pomaže nam da smanjimo, pa čak možda i u potpunosti otpustimo stres, koji je jedan od današnjih najčešćih uzročnika, ili okidača mnogih bolesti. Na ovaj način, Reiki zapravo isceljuje sam uzrok problema, čime vremenom dolazi i do poboljšanja i u ostalim segmentima naših života. Pored otpuštanja stresa, upotreba Reikija ima i još mnogo drugih benefita, kao što su: podsticanje i ubrzanje naše prirodne moći isceljivanja; pojačanje imuniteta; eliminisanje toksina; ubrzanje delovanja lekova, medikamenata i drugih terapija; smanjenje bolova; izoštravanje naših čula; unapređenje sna; podizanje našeg nivoa svesti; harmonizacija emocija i odnosa sa drugim ljudima i okolinom; pomoć pri oslobađanju od loših i štetnih navika; razvijanje naših pozitivnih emocija, kao što su: ljubav, samilost, saosećanje, razumevanje i još mnogi drugi.

Reiki se može raditi direktno, ili na daljinu, ali je u oba slučaja podjednako delotvoran. Može se koristiti pri isceljenju ljudi, dece, životinja i biljaka, i jako je komplementaran sa medicinom, ali i drugim tehnikama i veštinama, kao što su: akupunktura, Tai Chi, Qigong, Yoga, homeopatija itd… Čime god da se bavite, Reiki će vam u tome pomoći, potrebno je samo da se za to odlučite i dopustite mu da bude vaša vodilja za lični rast i razvoj i vaše dubinsko isceljenje!

Martina Janjić
Martina Janjićhttp://www.reikithetahealing.com/
Rođena 1986. u Kruševcu, živi u Beogradu. Završila je Defektološki fakultet, a nakon toga i specijalističke studije na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Prošla je i instruktažu Autonomnog ženskog centra za volonterski rad na SOS telefonu za žene sa traumom muškog nasilja. Majstor/Učitelj Usui Shiki Ryoho Reiki sistema, Kundalini Reikija i Originalnog Reikija, i sertifikovani Theta Healing praktičar. Predsednica je i osnivač „Reiki i Theta Healing Centra Beli Ždral“. Obožava životinje, i sama ima jednu koja je ravnopravni član njene porodice (pas koji misli da je čovek - Pako), i kako je protiv svakog vida nasilja – veganka je.