fbpx
spot_img

Spomenik Stefanu Nemanji po svim svetskim standardima krasiće Savski trg

Žiri koji je sazvan za podizanje spomenika Stefanu Nemanji pozvao je četiri vajara iz Kine, Rusije, Italije i Slovenije da direktno učestvuju na konkursu za izradu  spomenika utemeljivaču srpske države.

Spomenik Stefanu Nemanji

Pozivi su upućeni ruskom vajaru prof. Aleksandru Rukavišnikovu, direktoru Nacionalnog muzeja Kine, Vu Veipanu, italijanskom stvaraocu Robertu Barniju i Slovencu Mirsadu Begiću.

Nagrada za prvoplasirani rad na konkursu je šest miliona dinara. Vajarima koji dobiju poziv obezbeđuje se pet hiljada evra.

A žiri čine: sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, a članovi su Svetomir Arsić Basara, Emir Kusturica, Milutin Folić, Goran Vesić, Vladimir Veličković, Miodrag Živković, Nebojša Đuranović i Sima Avramović.

Spomenik bi trebao da bude podignut na Savskom trgu, ispred zgrade Glavne železničke stanice, koja će uskoro postati Muzej srpskog srednjeg veka.Spomenik Stefanu Nemanji

Utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja nikada  do sada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji.

Radovi na preuređenju Savskog trga biće završeni sledeće godine, a konača zamišljen izgled se očekuje 2019.  kada će biti postavljena i monumentalna statua rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Plato će biti kružnog oblika, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će na ovaj način dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, a na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Spomenik Stefanu Nemanji

Što se tiče izgleda figure, preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške. Vladar će, najverovatnije, biti „odeven“ u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je napomenuto da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim, ali neisukanim mačem, i Hilandarskom poveljom u rukama.

Izvor: mediasfera.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.