fbpx
spot_img

„Srce Šumadije – srce Evrope“/Kragujevac

Centar za osnaživanje i razvoj dece  „JOVV“ započeo je realizaciju projekta „Srce Šumadije – srce Evrope“, čiji je donator grad Kragujevac, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke-školska uprava Kragujevac.

Ovaj program se realizuje uz pomoć sedam osnovnih škola i to na sledeći način:

  1. OŠ „Mirko Jovanović“ predstavlja Italiju
  2. OŠ „Svetozar Marković“ predstavlja Austriju
  3. OŠ „Dragiša Luković Španac“ predstavlja Grčku
  4. OŠ „Dositej Obradović“ predstavlja Srbiju
  5. OŠ „Natalija Nana Nedeljković“ predstavlja Veliku Britanijuškola
  6. učenici
  7. OŠ „21. oktobar“ predstavlja Francusku
  8. OŠ „Jovan Popović“ predstavlja Nemačku
Cilj ovog projekta je  podizanje kako svesti dece osnovnoškolskog uzrasta tako i svesti svih građana Kragujevca  o evropskim vrednostima, različitim kulturama i njihovim običajima  kao i očuvanje i promocija srpske, kulturne baštine.
Predviđena je organizacija kulturno-umetničkog programa na nivou škola gde bi učenici pesmom, glumom, igrom i poezijom predstavili odabranu zemlju.
Takođe organizuju se i izložbe sa zanimljivostima zemlja koje predstavljaju, njenih prirodne lepota, kulturnih zanmenitosti, naučnih i sportskih dostignuća i značajnih ličnosti.
U okviru istog projkta 9. maja 2016. godine, u pešačkoj zoni u Kragujevcu, biće održan „Evropski prolećni vašar“ na kome će mlađi osnovci iz sedam osnovnih škola Kragujevca predstaviti zemlje članice EU i Srbiju.
Inače ovo nije prvi projekat koji Centar za osnaživanje i razvoj dece  „JOVV“ organizuje. Centar ima za cilj da se deci i mladima pruže jednaki uslovi za  razvoj i obrazovanje. Kroz različite edukativne radionice deca i mladi mogu da razviju komunikaciju, kreativnost, odgovornost kao i spremnost za savremen život.
Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"