fbpx
spot_img

Džez za Dž na platou Doma omladine Beograd do kraja septembra

Deseta koncertna sezona serijala „Džez za Dž“, tokom septembra subotom u 13 časova na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, predstavlja mlade džez muzičare. Prvi je nastupio Kvartet Luke Cvetkovića.

Bojan Cvetković je jedan od angažovanijih pijanista nove džez generacije. Pre tri godine okupio je trio, sa kontrabasistom Davidom Gegićem i bubnjarom Nikolom Banovićem. Pridružio im se saksofonista Luka Ignjatović i ovo je druga sezona kako u ovoj postavi nastupaju na festivalima i klupskoj sceni.

Početkom leta u izdanju PGP-RTS-a objavljen je prvi album Kvarteta Luke Cvetkovića, pod nazivom Joy.

„Ovo nam je jedna od prvih promocija albuma. Bazira se na autorskoj muzici pijaniste, odnosno mene. Zvuk je old skul bi-bap sa nekim modernim primesama džeza, malo i Balkana“, objašnjava Cvetković.

„Džez za Dž“ 10. septembra biće posvećen studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sedam dana kasnije nastupaju njihove nešto mlađe kolege sa džez odseka Muzičke škole „Stanković“, a jubilarni koncertni serijal će zatvoriti saksofonista Filip Sokač sa svojim kvintetom.

„Želeli smo da pružimo podršku mladim domaćim džez muzičarima i naravno da pružimo priliku našoj publici da čuje kvalitetnu džez muziku potpuno besplatno sa ciljem da i obrazujemo neke nove slušalačke generacije“, poručuje Milica Ševarlić iz Doma omladine Beograda.

„Džez za Dž“ osmišljen je kao zagrevanje za Beogradski džez festival, čije će 38. izdanje pod sloganom „Jazzbeats“, biti održano od 26. do 30. oktobra.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.