fbpx
spot_img

Srem folk fest: 16. međunarodni festival folklora u Sremskoj Mitrovici

“Srem Folk Fest” je međunarodni revijalni festival folkora koji se svake godine, u prvoj polovini avgusta održava u Sremskoj Mitrovici.

Ove godine biće održan 16. put za redom od 11 – 15. avgusta pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Osnivač i organizator Festivala je Centar za kulturu Sirmium art.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Festival ima za cilj negovanje i promovisanje kultura i tradicija svih naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima.

Na Festivalu učestvuju ansambli iz desetak zemalja koji za vreme Festivala (pet dana) predstavljaju folklor zemlje iz koje dolaze.

Programi se realizuju na otvorenoj sceni u ambijentu iskopina starog rimskog grada, a prati ih svako veče preko 4000 gledalaca.

Pre festivalskih koncerata organizuju se defilei učesnika ulicama grada kojima publika takođe posvećuje veliku pažnju. Ansambli na sceni izvode programe u trajanju od 10 do 20 minuta prema predviđenom rasporedu.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Učesnicima se u slobodno vreme pruža mogućnost da se upoznaju sa gradom, njegovom okolinom, istorijom i turističkom ponudom.

Cilj Festivala je negovanje i promovisanje kultura i tradicija svih naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima, upoznavanje gostujućih ansambala sa lokalnom kulturom i tradicijom grada domaćina i njegove okoline, kao i srpskog naroda uopšte i uspostavljanje saradnje i prijateljskih odnosa među ansamblima na internacionalnom nivou.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Programi se realizuju na otvorenoj sceni u ambijentu iskopina starog rimskog grada, a prati ih svako veče preko 2000 gledalaca. Pre festivalskih koncerata organizuju se defilei učesnika ulicama grada kojima publika takođe posvećuje veliku pažnju. Ansambli na sceni izvode programe u trajanju od 10 do 20 minuta prema predviđenom rasporedu.

Učesnicima se u slobodno vreme pruža moguđnost da se upoznaju sa gradom, njegovom okolinom, istorijom i turističkom ponudom.

Festivalski koncerti počinju 11. avgusta u 20:30 č, a prethodiće im defilei svih učesnika centralnim ulicama grada od 19:30 časova.

Ove godine u Sremsku Mitrovicu doći će oko 600 učesnika iz 13 zemalja sa svih kontinenata: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Čile, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Peru, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Turska i Srbija.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Kao i prethodnih godina, posetioci će imati priliku da uživaju i u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša i moći će da kupe neki od originalnih suvenira i proizvoda domaće radinosti na štandovima u blizini Žitnog trga.

Utorak, 15. avgust, rezervisan je za Tamburaško veče „Od begeša do prima“, sa početkom u 20:30 č, takođe na Žitnom trgu. Ljubitelji tamburice uživaće u muzici nekoliko tamburaških sastava: „Dobra banda“ Kikinda, „Ladan špricer“ Novi Sad, „Sremska banda“ Sremska Mitrovica i Ženski tamburaški sastav „La Banda“ Novi Sad.

Foto: sremfolkfest.org.rs
Foto: sremfolkfest.org.rs

Srem folk fest je od 2015. godine član Međunarodne federacije folklornih festivala CIOF , što je, kako je danas rečeno na konferenciji u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, potvrda kvaliteta i garancija da festival ispunjava sve standarde.

Foto: Ozon media
Foto: Ozon media

Izvor: sremfolkfest.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.