fbpx

ШУМАДИЈСКИ АТЕЉЕ: Смиља Шуловић – „Тиховање”

000_7579

Смиља рођена Јовановић у зодијачком знаку ваге 7. октобра 1969. године од оца Миломира и мајке Вере у Крагујевцу. До двадесете године живела је у насељу Бресница у улици Виктора Бубља број 9. Основну школу Ђура Јакшић учија је на брду код пољанчета, па је похађала и завршила гимназију смер књижничар.    Удаје се 1984. године и зуапошљава у Библиотеци у Грошници, где ради до 1990. године, када прелази да ради у Библиотеку Соколне па прелази у просторије куће Генерала Терзибашића. У новим просторијама библиотеке у улици Лазе Маринковића је од 2008. године. Поносна је на ћерку Ивану и два унука Уроша и Лазара.

Склоност ка цртању открила је у четвртом разреду основне чколе уз помоћ „Настасије” наставнице руског и ликовног. Као гимназијалка приредила је три самосталне изложбе, две у згради Гимназије и једну у М. З .  Бресница. Излагала је цртеже, портрете и мртве природе. У средњој школи је имало подршку наставника Владе Суботића, творца сликарске поетике. Узор су јој били стари мајстори импресионисти, пре свега Моне и Ван Гог.

Наставак каријерије подредила је породици и излагала по групним изложбама и учествовала на хуманитарним ликовним колонијама широм Југославије и Србије.

Самостално излаже 2005. године на Чиготи и 2011. године у Крагујевцу.

Награђивана је шест пута и то:

  • Октобарска награда за сликарство града Крагујевца,
  • Трећа награда за цртеж на тему однос стaрих и младих у Крагујевцу
  • Друга награда за цртеж на републичкој смотри аматера у Београду
  • Друга награда на републичкопј смотри аматера у Вршцу
  • Трећа награда за колорит на мајским сусретима
  • Трећа награда на Мајским сусретима у Београду у Галерији „Ђуро Салај”

 У галерији Библиотке у Лазе Маринковића 56. Смиља Шуловић 14. маја 2015.године  излаже њену шесту самосталну изложбу, поставку „Тиховање ” од 25. уља на платну величине од 80x120 до 140x70 сантиметра.  12a

„Фигурације девојака на овој поставци су мој испраћај предходног живота. Девојке су саме, саме искушавају живот, ликовно сам преставила самоиспитивање, анализу и преиспитивање животног пута. Моје слике престављају проживљене догаћаје из малдости на обали Јадранскога мора са подручја Рафаиловића, Бечића, Будве до Бара. Тиховање као појам нашла сам у мојој библиотеци у књигама које сам прочитала. Читам свете оце и ја сам се нашла у томе”, рекла је за „Показивач” сликар и библиотекар Смиља Штуловић.

„Уметница ненаметљиво, а ипак јасно и изричито, преноси мисао о јединству природе и човека, о истим ветровима и сунцу, који одређују наш пут. Сјајна док преноси атмосферу и материлизује, било да се ради о хуку воде, сетном звуку гитаре, хридима о које се разбијају таласи, мокрој тишини или намерно покупљеној коси.  Смиља Шуловић нас сугестивном снагом нарације и снагом ликовног истовремено уводи у неки други свет, помало поетичан и романтичан, помало мистичан попут главне јунакиње, а опет обичан, свакодневни свет који нас окружује и који у најидеалнијем обличју, замишљамо баш таквим, какав је на овим сликама”  – написала је у каталогу изложбе Маја Станковић ликовни критичар.

 

Атаље и изложбени простори уметници су били у родитељској родној кући у Бресници,  њене Библиотеке, у срушеној породичној кући у улици Димитрија Туцовића и сад у стану у улици Воје Радића број 5/19 у насељу Ердоглија у Крагујевцу.

K11

K111

01

02

 

03

 

04

 

05

 

06

 

07

 

08

 

09

 

000_7578

 

10

 

000_7588

 

11

 

223

 

12

15

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13aq

16

17

18

19

20

21

41

30

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.