fbpx
spot_img

Svečano otvoren XVI Zimski evropski olimpijski festival mladih Friuli Venecija Đulija 2023

Svečano otvoren XVI Zimski evropski olimpijski festival mladih Friuli Venecija Đulija 2023! Večeras od 18.00 časova na glavnom trgu u Trstu (Piazza Unità d’Italia) održana je ceremonija svečanog otvaranja 16. izdanja zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih. Ovo takmičenje okupilo je 1300 mladih sportista iz 47 nacionalnih olimpijskih komiteta, koji će se nadmetati u ukupno 12 sportova u periodu od 22. do 28. januara 2023. godine.

Tim Srbija, EYOF Friuli Venecija Đulija 2023

Trst, kao jedan od najlepših multikulturalnih italijanskih gradova, u svojoj karakterističnoj mešavini jezika, ljudi i religija, bio je domaćin ceremonije otvaranja EYOF Friuli Venecija Đulija, koja je održana na gradskom trgu, Piazza Unità d’Italia. Pored zvaničnog programa parade učesnika, pozdrava i govora zvaničnika, kao i paljenja olimpijskog plamena, program je bio obogaćen raznolikim muzičko-scenskim sadržajem.

Govornici na ceremoniji otvaranja bili su Massimiliano Fedriga, predsednik regije Friuli Venecija Đulija i predsednik Organizacionog komiteta zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih 2023, Spiros Kapralos, predsednik Evropskih olimpijskih komiteta, kao i Andrea Abodi, ministar sporta i omladine Italije.

Luka Jašić

Na ceremoniji otvaranja zimskog EYOF-a 2023, svaka zemlja imala je jednog nosioca zastave i jednog nosioca simboličnog malog drveta “Abete Rosso” (1 dečaka i 1 devojčicu). Ispred našeg Tima Srbija, nosilac zastave bio je Luka Jašić (brzo klizanje na kratkim stazama), dok je nosilac drveta „Abete Rosso“ bila Sara Nendvih (alpsko skijanje). Govoreći o utiscima povodom predvođenja Tima Srbija na ceremoniji otvaranja zimskog EYOF-a,

Luka Jašić je izjavio: „Osećam se ponosno i srećno, drago mi je što mogu da nosim zastavu Srbije. Nadam se da ću napredovati i svoje rezultate dosadašnje pomeriti, kao i da ću moći da osvojim medalju. Bio sam na treningu, i hala u kojoj ćemo se takmičiti mi se čini da je jako dobra“.

Sara Nendvih i Luka Jašić

Zajedno sa Timom Srbija na ceremoniji otvaranja, noseći simbolično drvo „Abete Rosso“, prodefilovala je i naša alpska skijašica Sara Nendvih koja je izjavila: „Utisci su mi dobri i baš se radujem da mogu ovde da nastupam za Srbiju i da učestvujem na svim trkama. Najviše se radujem veleslalomu, to mi je najjača disciplina, ali isto verujem da će biti dobro u superveleslalomu“.

Poželimo sreću našem Timu Srbiju koji sa nastupima kreće već sutra, u nedelju, 22. januara, od 11.35 časova kada će nastupiti naš predstavnik u brzom klizanju na kratkim stazama, Luka Jašić.

 

 RASPORED TAKMIČENJA SPORTISTA SRBIJE NA ZIMSKOM EYOF-U 2023

 

Nastupe naših sportista na zimskom EYOF-u 2023 možete ispratiti na linku koji se nalazi u produžetku teksta.

https://eoctv.org/live/

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.