fbpx
spot_img

Svečanost na Tjentištu

Jake nemačke fašističke snage potpomognute talijanskim, bugarskim i ustaškim snagama (njih oko 127 000) tih majsko-junskih dana 1943. godine na prostoru Sutjeske, između planina Volujaka, Maglića i Vučeva krenule su da okruženjem i trostrukim obručem unište glavninu partizanskih snaga, Vrhovni štab i Centralnu bolnicu (oko 22 000 boraca od kojih preko 3000 ranjenika).

Na tim prostorima uz nadčovečanske napore, bespoštedne borbe i herojizam partizanskih boraca na kome bi im pozavideo i spartanski kralj Leonida sa Termopila, jedinice NOVJ su porazile desetostruko jačeg i moćnijeg fašističkog zavojevača. Na razbojištima Sutjeske ostalo je preko 7 500 partizanskih heroja.

Povodom 79 godina od slavne epopeje-bitke na Sutjesci Odbor za obeležavanje značajnih jubileja Republike Srpske organizovao je svečanost na Tjentištu. Uz prisustvo velikog broja ljudi iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, vence i cveće na grobnicu u kojoj počiva 3301 borac, položile su delegacije Vlade Republike Srpske, Vlade Republike Srbije, boračkih organizacija Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, predstavnici ambasade Rusije, Vojske Republike Srpske kao i potomci boraca sa Sutjeske.

U ime Vlade Republike Srpske prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Duško Milunović, u ime Vlade Republike Srbije državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, u ime SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin, SOBNOR-a Crne Gore predsednik Radojica Radojević a u ime SUBNOR-a Srbije i predsednika generala Kovačevića potpredsednik akademik puk Željko V. Zirojević i između ostalog rekao:

„Danas ovde u Dolini heroja i najvećoj epopeji naše revolucije Sutjesci, klanjamo se senima svih onih koji su počev od Ljubinog groba, Bara, Košura, Milinklada, Vučeva i Krekova položili svoje živote za naše bolje i svetlije sutra“.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.