fbpx
spot_img

Učenici JU OŠ „Sveti Sava“ na saboru

Učenici JU OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine učestvovali su kao predstavnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na prvom Svesrpskom dečjem saboru koji je održan od 23. do 27. maja 2018. u Beogradu.

Ovo je bio nastavak uspješne saradnje koja je prvobitno uspostavljena učešćem Literarne sekcije ove škole na literarnim konkursima koje je organizovao Dečji kulturni centar Beograd.

Pokrovitelji manifestacije bili su Predsjednik Republike Srbije, Grad Beograd, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu/Sektor za kulturu, Ministarstvo provjete, nauke i tehnološkog razvoja, Dom Narodne skupštine Republike Srbije i Ustanova za unapređenje ekonomske, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije.

Osnivač i izvršni producent manifestacije Svesrpski dečji sabor je Dečji kulturni centar Beograd.

Generalni sponzor manifestacije: Poštanska štedionica

Prijatelji manifestacije: Hram Svetog Save, TOB, TOS, OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću, Poslastičarnica Petković, Muzej automobila i Industrial Automation.

Medijski prijatelji: RTS, Studio B, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika i Večernje Novosti, Pokazivač

bty
Prethodni tekst
Sledeći tekst
OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.