fbpx
spot_img

Učenici Prve kragujevačke gimnazije u poseti Kraljevskom dvoru

Gimnazijalci na Kraljevskom dvoru
Gimnazijalci na Kraljevskom dvoru

Prestolonaslednik Aleksandar II Karadjordjević je priredio  prijem u Kraljevskom dvoru za najbolje učenike Prve kragujevačke gimnazije.

Učenici  ove škole su imali priliku  da vide dvorski kompleks koji se nalazi na Dedinju. Kraljevski dvor je građen od 1924. do 1929. godine sredstvima kralja Aleksandra I Karađorđevića koji je i živeo tu sa kraljicom Marijom i sinom Petrom, ocem prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića.

Prestolonaslednik je gimnazijalcima rekao da je u Kraljevski dvor mladost uvek dobro došla i bio je jako iznenađen poklonom koji je dobio od uprave  Prve kragujevačke gimnazije, a to je fotografija   kralja Aleksandra I Karađorđevića snimljena prilikom njegove posete Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kada je slavila stogodišnjicu svog postojanja. Takva ista fotografija krasi hol Prve kragujevačke gimnazije.

Profesori Prve kragujevačke gimnazije sa prestolonaslednikom i njegovom suprugom
Profesori Prve kragujevačke gimnazije sa prestolonaslednikom i njegovom suprugom

Pre susreta sa kraljevskom porodicom, kragujevački gimnazijalci su obišli Oplenac i Karađorđev konak. Tu su mogli da saznaju nešto više o kulturno istorijskoj baštini Srbije.

Gimnazijalci na Oplencu
Gimnazijalci na Oplencu

Učenici koji su posetili Kraljevski dvor su najbolji učenici Prve kragujevačke gimnazije, učenici koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima iz raznih oblasti.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Vesna Antonijević
Vesna Antonijević
Rođena je 29.juna 1969. godine u Kragujevcu. Završila je ekonomsku školu. Zaposlena je kao administrativni radnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Voli ljude, druženje, muziku, dobru knjigu. Ponosna je mama tri devojčice.