fbpx
spot_img

Uručenje nagrade darovitoj pjesnikinji

Godine 2020. održan je XVI Međunarodni konkurs poezije „Castello di Duino“ za mlade, u Trstu, u Italiji. Slađana Lazić je osvojila treću nagradu.

Zbog pandemije, nagrada je naknadno uručena u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ u Tuzli, čiji je član.

Ovo takmičenje pokrenuli su Gabriela Valera Gruber i njen suprug Otavijo Gruber. Riječ je o najvećem takmičenju mladih pjesnika u svijetu, koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Italije i italijanske nacionalne komisije za UNESKO, a u organizaciji Udruženja „Poezija i solidarnost“.

Nagrada se sastoji od diplome, plakete, antologije u kojoj su objavljene najbolje pjesme sa takmičenja na italijanskom i engleskom jeziku i novčane nagrade. Dio novčane nagrade, Slađana je proslijedila za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Ovo je Slađanin veliki uspjeh, a i radost za SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli.

Uskoro će biti objavljena prva zbirka pjesama ove darovite mlade pjesnikinje, a uz pomoć Grada Tuzla i SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.