fbpx
spot_img

Video igre: Tropico 6

Došlo je vrijeme za rano ljetovanje i povratak na karipsko otočje u još jednom pokušaju uspostavljanja državice zvane Tropico. Šesti nastavak ovog city-builder serijala ima novog proizvođača koji nije imao lagan zadatak. Osim jedinstvenog ugođaja, prethodni nastavci Tropico serijala bili su dovoljno pristupačni, a opet dovoljno kompleksni da tjeraju na igranje do dugo u noć. Tropico 6 donosi neke novitete u odnosu na Tropico 5, no pravo je pitanje jesu li isti dovoljni da opravdaju njegovo postojanje.

O kakvoj se igri ovdje radi?
Tropico 6 je najnovija igra u suncem okupanom Tropico serijalu u kojem preuzimate ulogu diktatora male otočne otočne države te gradite i upravljate izgradnjom otočja, ali i političkim odnosima. Igra je dostupna na PC-u, PlayStationu 4 i Xboxu One.

DIKTATOR KREATOR

Unatoč novom proizvođaču, Tropico 6 nije izgubio ni trunku identiteta i svog jedinstvenog šarma. To će vam biti očito čim upalite igru pa vas dočekaju zvukovi trube u blesavoj karipskoj melodiji. Još uvijek je to igra koja ismijava diktatorske režime i kojoj je satira utkana u svaku poru gameplaya.

I ovaj nastavak nudi nekoliko modova igranja. Uz opširan tutorial imate 15 misija koje nažalost, nemaju nikakvu priču, ali funkcioniraju slično kao i kampanja iz prethodnih igara tako da vas bace u scenarij koji vas u nekom pogledu ograničava, vrši pritisak i tjera na nešto kreativniji gameplay. Uz to imate nešto opuštenije sandbox iskustvo unutar kojega možete uštimati razne parametre – od količine novca do učestalosti određenih događaja u igri i slično.

Tropico 6 je unatoč novom proizvođaču zadržao svoj jedinstven identitet i vizualni šarm.

Tu je i multiplayer za do četvero igrača koji istodobno grade na istoj mapi. Tko prvi dosegne određeni cilj poput razvojne ere, broja turista ili sličnog – pobjeđuje. Takvi mečevi mogu biti vrlo zabavni, ali postoji jedan problem – rijetko tko uopće igra multiplayer i njegov lobby meni „zjapi“ prazan većinu vremena.

Koji god mod zaigrali, u svakom preuzimate ulogu diktatora s ciljem da Tropico pretvorite od sela s nekoliko kuća u punokvrnu državu koja ravnopravno nastupa na pozornici velikih svjetskih sila. Kako ćete to postići i kojim ćete putem napredovati od kolonijalne do moderne ere, u potpunosti je na vama.

Jezgra gameplaya se i dalje sastoji od postavljanja građevina koje će građanstvo opskrbiti hranom, zabavom, zdravstvenom njegom te zaštitom od zločina i rata. Domovi moraju biti prikladni njihovom financijskom razredu, zrak im ne smije biti zagađen, a pogled im mora biti lijep. Naravno, to je lakše reći nego postići budući da Tropico 6 maksimalno otežava kombiniranje svega navedenog.

Veliki novitet i bitan aspekt s kojim treba računati je činjenica da su sada svi građani vašeg otoka u potpunosti simulirani. To znači kako svaki od njih sada funkcionira kao prava osoba. Rade od 8 do 16, odlaze kući, spavaju, te fizički putuju od lokacije do lokacije. Osim dodanog realizma, to utječe na gameplay. Tvornice, trgovine i razne druge građevine proizvodit će sirovine i pružati svoje usluge samo unutar radnog vremena, kada su radnici fizički pristuni.

Građani Tropica su sada u potpunosti simulirani i vode prave virtualne živote.

S obzirom na navedeno, ali i činjenicu kako Tropico 6 ima najveće mape u serijalu – učinkovitost i brzina putničkog prijevoza i prometne infrastrukture postaje važnija nego ikad. U tom pogledu, uz aute, Tropico 6 dodaje mostove, tunele, tramvaje, autobuse i luke kako bi vam omogućio brz prijevoz putnika od točke A do točke B.

DIKTATOR ANIMATOR

Uspjeh u Tropicu 6 znači žonglirati brojne potrebe vašeg građanstva i frakcija. Često ćete se morati specijalizirati za nešto jer sve radnje u igri uz pozitivan efekt imaju i negativnu posljedicu. Primjerice, tvornice će možda osigurati mnoštvo radnih mjesta i proizvoditi određeni proizvod, ali će podići zagađenje okoline. Vojne zgrade će vaš štititi od puča ili napada drugih država, ali će smanjiti građanske slobode u sebi bliskom području.

U tom smislu, Tropico ima dobrodošao dodatak u obliku mapa koje su sada satkane od nekoliko otoka. S obzirom na spomenutu potrebu za fokusiranjem na određene aspekte razvoja, više otoka djelomično omogućuje podjelu na tematske cjeline i nešto bolju estetiku grada – ako na to patite.

Mape sačinjene od nekoliko otoka dodaju novi sloj taktičnosti prilikom svakog širenja vašeg grada.

Međuovisnost građevina i mehanika igru čine vrlo zaraznom i konstantno vuku na „još malo“ igranja. Uvijek imate neki segment otočja koji može biti efikasniji, ljepši ili praktičniji. Primjerice, pokušaj da komercijalne i industrijske zgrade premjestite iz stambenog dijela grada poremetit će vam svaki put vaši građani. Koliko god vi gradili ceste, metroe i autobusne linije, oni će se uvijek htjeti naseliti blizu svog radnog mjesta.

Ako im ne priuštite adekvatno mjesto za život, sami će sagraditi neugledne dasčare koje ne samo da će narušiti savršenu vizuru vašeg otočnog raja nego će i rezultirati njihovim općim nezadovoljstvom. Sagradite li stambene zgrade, to sa sobom opet povlači niz građevina za zabavu, sigurnost, slobodu i slično što znači da je svako širenje grada potrebno dobro planirati ne želite li nevolje u raju.

Igra u kasnijim fazama igraču ne pruža dovoljno informacija, a mikromenadžment postaje vrlo naporan.

Ekonomsko-društvena petlja nije pretjerano komplicirana – dok funkcionira. Naime, igri nedostaje prikaz detaljnijih informacija kada nešto pođe po zlu. Iako imate zgodnu mapu koja u bojama prikazuje koliko su građanima zadovoljene određene potrebe, to u pravilu nije dovoljno.

Često se događalo da su mi određene potrebe, poput zabave ili kvalitete hrane. bile u crvenom čak i kad sam imao 20 zgrada namijenjenih za njihovo zadovoljenje. Ne tražim da mi igra eksplicitno kaže: „Hej! Sagradi ovdje restoran brze hrane!“, ali nešto detaljnija pomoć uvelike bi pomogla. To je naročito slučaj u kasnijim fazama igre kada potreba za mikromenadžmentom postane više naporna nego zabavna.

Sporiji, metodički pristup i pokušaj planiranja redovito remete prirodne katastrofe, ali i frakcije koje donose dodatni sloj briga za vašeg El Presidentea. Iako su diplomatske mehanike vrlo jednostavne, žongliranje frakcijama značajan je segment igre koji često utječe na tempo gameplaya. Poput male djece, lokalni kapitalisti, militaristi i socijalisti te međunarodni akteri poput Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država kontantno će od vas nešto tražiti. Sagradi ovu zgradu, sklopi s nama trgovinski ugovor, povećaj ovu statistiku.

Diplomacija je jednostavan, ali značajan aspekt igre koji će vas držati u stalnoj neizvjesnosti.

Nekad su ti zahtjevi razumni, ali najčešće nisu. Primjerice, s nosa vam kapa znoj jer vam građani gladuju i totalno ste fokusirani na građevine za hranu, kad evo časne sestre sa zahtjevom da sagradite još jednu crkvu. Oh, izignorirali ste njezin zahtjev? Evo vam penala za religioznu frakciju kojoj pripada 15% vašeg građanstva čiji ste si glas uskratili na sljedećim izborima.

Slično tome, ignorirate li zahtjeve međunarodnih aktera, oni vam mogu blokirati trgovinu ili vas napasti što će često rezultirati izgubljenom igrom i učitavanjem spremljene pozicije. Kako igra napreduje, frakcija je sve više, a samim time više je i zahtjeva. Srećom igra ipak ima nekoliko mehanizama s kojima možete poboljšati odnose, bilo izgradnjom veleposlanstva ili potkupljivanjem, kako se čitava igra ne bi svela isključivo na zadovoljenje njihovih potreba.

DIKTATOR RENOVATOR

Upotrebom ustavnih odredbi i zakona možete definirati kakvu državu želite stvoriti. Onu u kojoj samo bogati građani mogu glasati i gdje se nalaze pod potpunim nadzorom države koja pokriva sve njihove medicinske troškove, ali ih traži da počnu raditi s 12 godina? Zašto ne? Kombinacija je uistinu mnogo i dio čari svakog novog mandata je mogućnost eksperimentiranja s novim setom ustavnih odredbi.

Igra pruža i nekoliko mehanika koje vam mogu dodatno olakšati život. Broker vam daje mogućnost da plaćanjem poboljšate odnose s drugim državama, namjestite rezultate izbora ili ranije dođete do neke tehnologije. Imate i gusarsku posadu koja za vas može krasti novac, otimati ljude, ukrasti Kip slobode i druga svjetska čudesa.

Tropico 6 dobio je i novi grafički pokretač u vidu Unreal Enginea 4 što ga čini daleko ljepšim od prethodnih nastavaka. Razina detalja je zavidna čak i kada se kamerom spustite na ulice i pogledate što vaši Tropikanci rade izbliza. Uz to, igra je iznimno dobro optimizirana pa framerateostaje stabilan čak i kad otok zagusti brojnim građevinama u kasnijim fazama igre.

DIKTATOR INOVATOR?

Tropico 6 je jedan izuzetno pristupačan city-builder s mnoštvom mehanika. Većina njih je direktno preuzeta iz prethodnih nastavaka, ali ima tu i ponešto sitnih noviteta koji u konačnici nisu značajno utjecali na način igranja. U tom pogledu, više sam imao osjećaj kako je ovo zapravo kompilacija „najbolje od Tropica“ ili nekakav ušminkani DLC.

I dalje je ovo najbolji Tropico u serijalu čija gameplay petlja tvori jednu zabavnu cjelinu koja ima potencijala držati vas budnima dugo u noć. Da, radi se o tipu igre koja ne može značajno odstupiti od ustanovljene formule, ali ovo inkrementalno poboljšanje teško da će, unatoč zaraznoj prirodi, privući igrače koji već nisu obožavatelji serijala.

Izvor: hcl.hr

Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.